VadeVi
Surt al mercat el primer cava amb la inscripció ‘Serra de Mar’
  • CA

La Família Pujol-Busquets ha presentat recentment l’Alta Alella Mirgin Opus Paratge Qualificat Vallcirera 2018, sent el primer i únic cava de Paratge Qualificat del territori Serra de Mar amb el segell de garantia Elaborador Integral que, a més a més, ha incorporat la menció a la subzona a l’etiqueta frontal.

No és gaire fàcil. És ben complicat, de fet. Però aprofitant aquesta novetat al mercat del vi, mirarem de fer un repàs a les noves normes del cava i a les diferents nomenclatures que aviat seran molt habituals.

Els orígens de la zonificació

Partim del fet que la DO Cava deu ser la DO més estranya del món. Des del punt de vista que, per definició, una Denominació d’Origen, ha de garantir la qualitat i l’origen d’un producte. Però aquest origen ha de tenir un sentit, un sentit geogràfic, un sentit climàtic, un sentit històric.

La IGP Torró d’Agramunt empara el torró d’Agramunt. La DOP Les Garrigues empara l’oli de Les Garrigues. La DO Alella empara el vi del territori DO Alella (ja sabeu, aquells 31 municipis del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès que la componen). En canvi, la DO Cava empara el vi escumós produït a cinc comunitats autònomes de l’Estat.

El ple del Consell Regulador del Cava, celebrat el 15 de juliol de 2020, va aprovar per unanimitat la zonificació i segmentació qualitativa de la DO Cava. Un canvi important en les regles del joc que té per objectiu prestigiar el cava alhora que explicar-ne l’origen.  

Entre d’altres, aquesta nova normativa va aprovar que: 

  • Els caves de més de 9 mesos de criança es denominen Cava de Guarda. 
  • Els caves de més de 18 mesos es denominen Cava de Guarda Superior. En aquesta categoria es van incloure els Reserva (que passaven d’un mínim de criança de 15 a 18 mesos), els Gran Reserva i els Cava de Paratge. 
  • Els caves amb més de 18 mesos de criança només es poden fer amb raïm de producció ecològica i abaixant els rendiments màxims de les vinyes de 12.000 a 10.000 quilos per hectàrea. 
  • Els caves amb més de 18 mesos de criança incorporen l’anyada a l’etiqueta. 
  • S’identifica com a Elaborador Integral els cellers que duen a terme el 100% del premsatge i la vinificació a la propietat. 
  • S’estableix la zonificació en un triple nivell (comunitat autònoma, zona de producció, vinya). 

El primer nivell de zonificació ve marcat per grans trets climàtics i geogràfics. Així, el cava elaborat a Catalunya ja ha començat a incorporar des de primers de 2022 la marca Comtats de Barcelona (que el diferencia del cava elaborat a l’Aragó, La Rioja, Extremadura o el País Valencià, que empren altres nomenclatures). 

El segon nivell de zonificació, el de les subzones, ve definit per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen i que coincideixen amb regions vinícoles existents. La zona Comtats de Barcelona té cinc subzones: Serra de Mar (equivalent al territori DO Alella), Vall d’Anoia-Foix (DO Penedès), Serra de Prades (DO Conca de Barberà), Pla de Ponent (DO Costers del Segre) i Conca de Gaià (DO Tarragona).

En el cas d’Alella, val a dir, però, que només 11 dels 13 municipis de la DO Alella original (la primera, la que es va constituir el 1953), formen part de la DO Cava. En són excepcions Premià de Dalt i Vallromanes, que no es van adherir a la DO Cava quan aquesta es va definir l’any 1986. 

El tercer nivell de zonificació, que ja s’havia posat en funcionament un temps abans de l’aprovació del nou reglament, utilitza la denominació de Paratge Qualificat i fa referència a la identificació de les parcel·les que formen un paratge amb unes característiques geològiques, climàtiques i de cultiu que les diferenciïn del seu entorn. Recordem que Alta Alella ja tenia al mercat dos caves del Paratge Qualificat Vallcirera, el Mirgin Exeo i el Mirgin Opus. 

Tres cellers del territori DO Alella fan cava

Al territori DO Alella hi ha tres elaboradors que fan cava. Vegem, cas per cas com s’adapten a la nova normativa. 

Alta Alella està plenament integrat en el nou sistema. Les noves anyades dels seus caves que han sortit a la venda en els darrers mesos ja porten el segell on hi diu Comtats de Barcelona i Elaborador Integral. Està previst que aquests segells puguin incorporar, a més, la nomenglatura Serra de Mar quan surti a la venda l’anyada 2022. Però el nou Alta Alella Mirgin Opus 2018 ja incorpora aquesta paraula a l’etiqueta frontal, tot i ser 2018. I ho pot fer perquè és un dels seus dos caves de Paratge Qualificat (juntament amb el Mirgin Exeo) i aquesta és una categoria superior que ja porta implícit l’origen Serra de Mar. 

Roura ja incorpora els nous segells on diu Cava de Guarda, però de moment renuncia a les nomenclatures Comtats de Barcelona i Serra de Mar.

Titiana ha estat tradicionalment una marca de Parxet i avui pertany al grup Raventós Codorníu. Els caves elaborats amb aquesta marca tenen com a tret comú que el seu vi base està elaborat al celler Can Matons amb raïm del territori DO Alella. Ara bé, des de fa uns anys, el tiratge i criança es fa al Penedès. I cal veure quin encaix té aquest fet tan particular en la nova normativa del cava, així que des de Can Matons estan valorant quin camí han de seguir. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa