VadeVi
Guillem Viladot, homenatjat a La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové
  • CA

Aquest passat dimarts al migdia, a Mas Blanch i Jové, es van fer els darrers retocs a la nova peça de La Vinya dels Artistes, el projecte que, des de fa dotze anys, duu a terme a la seva finca el celler de La Pobla de Cèrvoles (Les Garrigues). Aquesta vegada, la nova incorporació és una obra inspirada en el ‘Poema de l’Home’, de l’agramuntí Guillem Viladot (1922-1999), que va ser interpretada per l’arquitecte Jaume Farreny, que es va encarregar d’un disseny que va ser executat per Joan Jové, copropietari del celler i ferrer de professió.

La catorzena obra d’un gran projecte

Amb la presentació d’aquesta nova instal·lació, que va anar acompanyada d’una petita intervenció de la companyia Teatredetics, vestits especialment per a l’ocasió, les peces d’aquest projecte d’integració de l’art visual i el paisatge característic d’aquesta zona de la DO Costers del Segre ja són 14. El concepte de La Vinya dels Artistes va ser concebut pel pintor, dibuixant i gravador Josep Guinovart (1927-2007) a qui, després de la seva mort, es va dedicar l’Any 0 del projecte, que va començar el 2010.

Tant la companyia Teatredetic com Pau Minguet, els propietaris de Mas Blanch i Jové i el dissenyador de l’obra no van voler perdre’s la preinauguració | Mas Blanch i Jové

Un pioner de l’experimentació lírica

Aquest 2022, en què se celebra el centenari del naixement de Viladot, ha estat el moment escollit per introduïr aquest poeta experimental a La Vinya dels Artistes. Considerat un dels màxims exponents del seu camp a la península Ibèrica, era un creador arriscat, polifacètic i trencador, fins al punt d’haver estat exclòs del Premi Carles Riba de Poesia de 1968 a causa del seu rupturisme excessiu.

Un dels moments més importants de la seva carrera va ser el 1971 quan, a la Petite Galerie de Lleida, va exposar amb Joan Brossa i Josep Iglésias del Marquet, però la seva obra va continuar explorant, investigant i experimentant amb les relacions entre les paraules, els sons i la seva vessant visual. Justament l’any següent, el 1972, Viladot va crear el pòster ‘Poema de l’Home’ en col·laboració amb Iglésias del Marquet, que es va acabar materialitzant en el primer dels seus tres llibres sobre aquest concepte.

El ‘Poema de l’Home’ esdevingut peça

Entre una successió de l’abecedari, amb les lletres del dret i del revés, l’espai entre elles és ocupat per diverses paraules que designen les parts del cos, en un recorregut vertical en direcció a la utopia de les darreres paraules: passa, camí, horitzó, llum i llibertat. Ara, aquest poema ha esdevingut instal·lació, ocupant una paret de pedra seca damunt d’un camp de conreu. A La Vinya dels Artistes, gairebé abocada sobre els ceps i les oliveres, sembla que la marinada el faci ballar, com un element més del paisatge i, alhora, com un missatge que surt de la terra i es projecta cap a l’infinit.

A més de la peça, La Vinya dels Artistes també va incorporar aquesta reproducció en mirall del 'Poema de l'Home' | Mas Blanch i Jové
A més de la peça, La Vinya dels Artistes també va incorporar aquesta reproducció en mirall del ‘Poema de l’Home’ | Mas Blanch i Jové

Arrelament a la terra i vocació universal

A la seva presentació també hi va tenir un protagonisme especial el músic Pau Minguet, també d’Agramunt i membre de Lo Pardal Rocker. Per posar punt i final a la preinauguració de la darrera incorporació a aquest projecte artístic de Mas Blanch i Jové, Minguet va interpretar uns temes inspirats en la figura de Guillem Viladot i, també, ‘Som de l’Oest’, una peça molt estimada pels habitants de les Terres de Lleida i que el mateix músic va reivindicar com a signe d’identitat de la zona i reclamant, (només) mig de broma, que es converteixi en el seu himne.

Una combinació de tradició i modernitat, de seriositat i ironia, de vocació universal i ultralocalisme (parafrasejant Salvador Dalí) que encaixa amb La Vinya dels Artistes i amb aquesta darrera obra. La projecció d’un treball, en aquest cas poètic, creat amb una intenció molt concreta i col·locada en un indret molt especial però que per sí sola, i encara més en combinació amb les altres, pot mirar de tu a tu altres projectes situats en països on el públic, tant el d’allà com el d’aquí, els valoraria encara més.

La inauguració oficial del ‘Poema de l’Home’ a La Vinya dels Artistes va tenir lloc aquest dissabte, 16 de juliol, amb més de 450 assistents, que van poder visitar aquesta i totes les altres escultures de la finca, a més de l’exposició permanent i l’exposició temporal de Guillem Viladot a l’interior del celler. La festa, a l’aire lliure, va consistir a un sopar a peu dret maridat amb els vins de Mas Blanch i Jové, l’actuació de Teatredetics i la música de Lo Pardal Roquer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa