VadeVi
El sector dels escumosos pacta increments salarials d’entre el 16 i el 20%

Després de dos anys de negociacions sindicats i patronals han aconseguit pactar el conveni sectorial del cava i vins escumosos de Catalunya per al període 2021-2025. En aquest nou acord, totes dues parts han acordat que en els pròxims 5 anys els treballadors del sector veuran com els seus salaris augmenten 16 i un 20 % més la revisió salarial de cada any.

Aquests grans augments salarials arriben gràcies a l’increment salarial del 3% per tres pròxims anys, inclòs aquest 2023, que s’aplicarà sobre tots els conceptes salarials, inclosa la paga extraordinària de conveni. A més, d’aquests augments anuals, sindicats i patronal també han incorporat una clàusula de revisió salarial al final de la vigència del conveni. Aquesta podria arribar a un 1,5% pe cadascun dels anys 5 anys de vigència. Ara bé, només s’aplicarà si la suma dels IPC dels anys 2022, 2023, 2024 i 2025 supera el 13,43%.

L’últim augment de sou acordat queda enquadrat amb la consolidació d’una paga extraordinària per a tots els treballadors del sector. Aquesta paga s’atribueix als exercicis del 2021 i 2022 i serà de 1.750 euros per a tothom en forma d’increment lineal. Aquest és el motiu pel qual la forquilla s’incrementa entre un 16 i un 20%, perquè afectarà de forma diferent als treballadors en funció del sou que tinguin.

Per tot plegat, des de CCOO d’Indústria de Catalunya, valora positivament l’acord signat. El portaveu del sindicat, Antonio Domínguez, assegura que amb el nou acord es garanteix el poder adquisitiu de les persones que treballen al sector. Alhora, assegura que el punt més difícil per arribar a l’acord ha estat la referència a la qual es fixaven els augments de preu, ja que en un inici la patronal volia lligar-ho a la productivitat del sector. Finalment, però s’ha lligat a l’IPC, considerant que és l’índex de referència per a tothom i el que més es coneix.

Nova conciliació laboral

L’altre gran acord del nou conveni col·lectiu és la conciliació laboral. Concretament, s’ha aconseguit una limitació per la utilització de la distribució irregular de la jornada o la flexibilitat horària, especialment durant la verema. Fins ara les empreses reclamaven als treballadors que treballessin molts dissabtes en el pic d’activitat de l’any i amb aquest nou conveni es limita només a 5 dissabtes anuals. Això limita el nombre d’aquestes hores extraordinàries a 40. Fins ara la norma marcava el límit en 178 hores, i suposa una “victòria considerable” pels sindicats.

A més aquesta norma, explica Domínguez, també inclou que si s’utilitzen aquests 5 dissabtes per treballar les empreses hauran de compensar a tots els treballadors amb un divendres de festa durant els sis primers mesos de l’any. D’aquesta manera s’aturarà la producció de l’empresa durant tot un dia per tal de compensar el dia treballat a la tardor.

Amb la signatura d’aquest conveni, ja no queda cap conveni pendent de negociar al sector, després que ja s’hagin signat els convenis d’empresa de Freixenet i de Codorniu respectivament.

Més notícies
Secció de vins en un supermercat
El 2023 es consumiran menys begudes alcohòliques i de manera més selectiva
Comparteix
Així ho afirma el darrer informe d'IWSR, que apunta a una tendència a la baixa en la despesa
Copes de vi | Foto: Tetra Images - Getty Images
Catalunya produeix vi de qualitat, però es ven massa barat
Comparteix
Recollim les veus i percepció de diversos prescriptors, periodistes del món del vi del món que participen al CMB sobre la producció vitivinícola de Catalunya | La 31a edició del concurs se'n va a Mèxic
Esbrinen per què els escumosos fan ‘fils’ de bombolles i altres begudes no
Comparteix
El secret és als surfactants o tensoactius, que originen una columna estable
Presentació ViBa
El Bages es prepara per a una nova edició del ViBa
Comparteix
Celebren la sisena Fira del Vi del 27 de maig al 5 de juny amb l'objectiu de dinamitzar i projectar la cultura de vi de la comarca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa