VadeVi
Acaba la Wine Paris 2025 amb poca participació catalana

La Barcelona Wine Week (BWW) ha deixat el llistó dels esdeveniments vitivinícoles molt alt. Amb una participació rècord de 24.000 assistents i 10.000 metres quadrats de fira, el saló del vi espanyol ha atret moltes mirades nacionals, però també internacionals. Ara bé, els compradors, inversors i exhibidors han tingut poc temps per pair, ja que aquest dilluns, tot just una setmana després de l’inici de la fira barcelonina, la Wine Paris 2025 obria les portes per continuar posant el vi en el centre de la qüestió. Amb una estimació d’uns 50.000 visitants, la capital francesa ha acollit un nou esdeveniment del vi que prometia marcar les noves tendències i ser l’epicentre de centenars de reunions de negocis. Malgrat que l’estat espanyol és un dels participants més potents de la fira, al costat de França i Itàlia, Catalunya no sembla tan interessada. Només una vintena de cellers han tingut un estand en l’esdeveniment francès, una situació que podria enaltir encara més l’èxit de la Barcelona Wine Week que tot i ser més petita, podria haver estat suficient per als productors catalans.

“El 2025, l’esdeveniment ha acollit 5.300 expositors de 54 països i més de 50.000 visitants comercials de 143 mercats“, explica en un comunicat l’empresa creadora de la Wine Paris, Vinexposium. D’aquesta manera, aquest dimecres ha tancat la fira que sembla haver arribat a totes les xifres estimades. “Productors de tot el món s’han compromès una vegada més a donar a l’exposició un abast internacional inigualable, amb un augment del 80% en l’espai destinat als productors internacionals”, continua el comunicat de Vinexposium. Així doncs, l’èxit aclaparador de l’esdeveniment francès és una realitat. Ara bé, Catalunya s’ha mantingut molt al marge d’aquesta situació. Si bé és cert que alguns organismes públics s’han presentat a la fira com a espectadors per fer prospecció, la participació del país ha estat pràcticament nul·la. Hi ha diverses teories que ronden al voltant del perquè de la manca de participació catalana. Entre elles la proximitat de la fira barcelonina amb la francesa. Algunes fonts han assegurat a Vadevi que la Barcelona Wine Week ja és un esdeveniment potent i, per tant, alguns cellers prescindeixen de marxar a França amb tan poc temps de marge.

Per altra banda, algunes fonts del sector també reflexionen sobre els preus d’aquests esdeveniments. En aquest sentit, tenir un estand a qualsevol fira no és precisament barat. L’alt preu que suposa tenir un espai en aquesta classe d’esdeveniments, sumat a la petita estructura de molts dels cellers del sector vitivinícola català fan que sigui més difícil obtenir un estand en aquesta fira. “Tenim un univers de cellers més aviat petits a Catalunya i entenem que han d’economitzar molt la seva presència a fires i si la BWW ha crescut i dona resultats pel que fa a la presència de compradors internacionals, potser ja cobreix aquesta pota per molts cellers”, confirmen des de l’INCAVI a aquest diari.

“L’oportunitat” pels cellers de Catalunya

Si bé és cert que la majoria d’institucions catalanes han decidit prescindir d’aquest esdeveniment, n’hi ha una que s’hi ha presentat i ha emparat pràcticament la meitat de les empreses del sector vitivinícola que s’hi han presentat. Aquest és el cas de la Cambra de Comerç de Reus. Tal com explicava fa unes setmanes en un comunicat la directora del Departament Internacional de la Cambra, Elena Andreu, per a ells la Wine Paris 2025 “no és només una fira, és el principal punt de trobada al continent europeu per a compradors, distribuïdors, importadors i professionals del sector”. Entre els diferents objectius que concreta l’organització hi ha la possibilitat d’augmentar la xarxa comercial, presentar nous productes a l’estranger i fer reunions més personalitzades amb distribuïdors de tot el món. Per això, han volgut portar al voltant d’una dotzena d’empreses vitivinícoles a aquest esdeveniment. “Aquest projecte no és només una acció d’internacionalització, és una demostració de la força del nostre sector i de la nostra regió com a referent en l’escena vinícola global”, han reconegut des de la Cambra de Reus.

Imatge de la fira Wine Paris 2025 / Cedida (Philippe Labegueire)
Imatge de la fira Wine Paris 2025 / Cedida (Philippe Labegueire)

Pel que fa als cellers que han participat en la fira, el propietari del Celler Ronadelles, Jaume Giral destacava “l’oportunitat que et dona la fira de poder fer reunions amb distribuïdors de diferents àrees geogràfiques en un mateix espai i en pocs dies”. “La Wine Paris 2025 es una gran eina de promoció internacional i pensem que hi hem de ser presents. Esperem que l’any que ve hi tornem a anar, encara amb més cellers”, afegia el participant.

Agricultura biodinàmica i vins sense alcohol, les tendències del moment

Independentment que Catalunya hagi estat partícip o no de la fira, la realitat és que ha estat tot un èxit. Des de París s’han posat sobre la taula noves maneres d’enfrontar les tendències que van sorgint, així com metodologies perquè els cellers es mantinguin en una bona posició. Com a tendències més destacades, la Wine Paris 2025 ha exposat l’aparició dels orange wines, que ha fet un repunt en els últims anys. Aquests vins s’elaboren amb la fermentació pell-contacte de raïm blanc, una tècnica que antigament era la conservació dels vins negres. El contacte perllongat amb la pell produeix vins taronges de color daurat o ambre i textura més tànnica, més semblant a la dels vins negres. El mètode antic, revivat i actualitzat per viticultors pioners, principalment a Geòrgia, s’està adoptant cada vegada més en altres regions vinícoles (França, Itàlia, Croàcia…).

A l’esdeveniment francès també s’ha parlat molt de l’agricultura biodinàmica i els vins naturals. Aquestes tècniques pretenen mostrar respecte pel medi ambient i produir vins sense aportacions químiques ni sulfits afegits. Molts dels viticultors biodinàmics segueixen un calendari lunar i utilitzen preparats vegetals per enriquir el sòl. “L’elaboració de vins naturals posa èmfasi en la mínima intervenció amb fermentació espontània a través de ferments salvatges”, afirmen en un comunicat de la Wine Paris 2025, on afegeixen que són vins “apreciats per la seva autenticitat i singularitat, però també pel seu costat de vegades impredictible, amb aromes únics que depenen del cultiu i del terroir”.

L’augment de vins i licors baixos ha estat una de les tendències més destacades dins de la indústria i també d’aquest esdeveniment. Segons han explicat des de la Wine Paris, “el mercat de vins i licors No/Low està impulsat per un canvi generacional“. Així doncs, sembla que les noves generacions estan cada vegada més preocupades per la seva salut i benestar. “Els vins sense alcohol són cada vegada més sofisticats gràcies a tècniques de producció innovadores com l’evaporació del buit, que elimina l’alcohol preservant la integritat de les aromes i els personatges del vi”, recorden des de l’organització de la fira francesa del vi.

Més notícies
Notícia: Els Barcelona Rosé arriben a la seva cinquena edició
Comparteix
Obertes les inscripcions dels premis que reconeixen els millors vins escumosos rosats
Notícia: Els vins catalans enamoren al prestigiós crític britànic Tim Atkin
Comparteix
L'esperit cooperatiu del celler Masroig fa que s'emporti el premi a Millor Celler Cooperatiu de l'Any a l’informe del periodista | Fins a una dotzena de vins han estat premiats en el Catalan Wines Special Report 2025
Notícia: El vi a la cuina catalana: un ingredient imprescindible amb segles d’història
Comparteix
Des dels estofats fins a les postres, el vi ha estat un aliat fonamental de la gastronomia catalana, aportant sabor, textura i tradició
Notícia: Vins Naturals: l’intent més pur d’expressió del territori català
Comparteix
Aquest producte es caracteritza per ser elaborat amb una mínima intervenció humana, sense additius químics i amb fermentacions espontànies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa