VadeVi
Nova Zelanda comença la verema després del pas del cicló Gabrielle
  • CA

Nova Zelanda comença la verema de 2023 en unes circumstàncies excepcionals. La setmana del 14 de febrer, el cicló Gabrielle va devastar l’Illa Nord del país, causant la mort d’onze persones, dotzenes de ferides i més de 10.000 que s’han quedat sense casa, segons les dades oficials. Pel que fa als danys econòmics, es calculen en més de 7.600 milions d’euros.

El cicló Gabrielle ha inundat grans zones de Nova Zelanda, incloses hectàrees i hectàrees de vinyes | Europa Press
El cicló Gabrielle ha inundat grans zones de Nova Zelanda, incloses hectàrees i hectàrees de vinyes | Europa Press

Dues grans regions vinícoles afectades

Una de les zones més afectades són Hawke’s Bay i Gisborne, la segona i la tercera regió que produeixen més vi del país. El 2022 les xifres es van situar en 60.000 tones, un 12% de la verema total de Nova Zelanda. La tempesta, a més, que el primer ministre Chris Hipkins va definir com “el desastre natural més gros” que ha patit el país durant aquest segle, va arribar just abans que comencés la verema, el pitjor moment possible.

Vinyes submergides i cellers inundats

El cicló Gabrielle va inundar completament les vinyes, submergint-les en l’aigua, i els cellers també van quedar afectats greument. Per si això fos poc, algunes esllavissades van acabar de compondre un panorama desolador. De fet, encara hi ha moltes vinyes que encara estan inundades, i a la costa les onades, que van arribar als 11 metres d’alçada, es van endur cap al mar 13 hectàrees de vinya.

James Shaw, ministre de Canvi Climàtic de Nova Zelanda | Wikimedia Commons
James Shaw, ministre de Canvi Climàtic de Nova Zelanda | Wikimedia Commons

Els productors comencen a salvar el que es pugui

Els productors que han rebut menys severament l’impacte de la tempesta han començat una de les veremes més difícils de la seva història. De fet, fins i tot les comunicacions telefòniques i el subministrament d’aigua i electricitat han quedat afectats, complicant encara més la feina.

El canvi climàtic tot just comença a fer-se notar

Tot plegat, a més, podria ser només un avís, un principi del que està per venir. El ministre de Canvi Climàtic del país, James Shaw, va declarar al Parlament que el desastre “ja és aquí ara, i si no fem res, serà pitjor”. “Hem de pensar molt seriosament no en reconstruir millor sinó en reconstruir més intel·ligentment, i on reconstruïm”, va sentenciar.

Més notícies
[VÍDEO] La neu destrueix el celler Vall Llach a Porrera
Comparteix
L'edific on es fa l'elaboració, embotellat i una part de la criança ha quedat totalment enfonsat per la nevada
Les destrosses a la teulada de l'edifici | Foto: Succés Vinícola
El temporal ensorra part de teulada original del celler cooperatiu de Pira
Comparteix
Les fortes pluges que han caigut aquesta setmana a la Conca de Barberà han provocat danys a una de les catedrals del vi de Cèsar Martinell
Els viticultors i elaboradors italians també s'enfronten a la gran amenaça del canvi climàtic | Wikimedia Common (CC BY-SA 2.0)
Un viatge per la Itàlia del vi explorant com afronta el canvi climàtic
Comparteix
Els projectes desenvolupats allà són semblants als que s'estan implementant a casa nostra
El canvi climàtic és una gran amenaça per al sector vitivinícola i cal que tots els treballadors tinguin la millor formació per a les necessitats dels propers anys i dècades | IRTA (CC BY-NC 4.0)
‘Green Vineyards’: preparant el sector vitivinícola per al canvi climàtic
Comparteix
Un projecte europeu que vol augmentar el coneixement i les tècniques per superar aquest repte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa