L’any 2011 la multinacional francesa Moët Chandon ens deixava a tots bocabadats anunciant la sortida al mercat d’un champagne creat especialment per gaudir-lo amb gel, el Moët Ice Imperial. Es tractava d’un pinot noir (40%-50%), pinot meunier (30%-40%) i chardonnay (10%-20%) amb un dosatge de 45 grams de sucre per litre (que es correspon a un cava semi sec) i que sortia amb una criança en ampolla de 18 mesos.

Benoît Gouez, Chef de Cave de Moët & Chandon va dir aleshores que “volien crear una nova manera de beure champagne en moments de celebració. Hem intensificat l’experiència del sabor, donant-li un agradable toc afruitat amb un final d’allò més refrescant”. Per gaudir al màxim d’aquest nou producte, aconsellaven refredar l’ampolla de Moët Ice fins al 7ºC i després col·locar-la en una glaçonera plena de glaçons i aigua. A l’hora de beure’l servir-ne 12 ml en una copa gran i afegir tres glaçons.

Tot i l’important esforç de comunicació que la marca francesa ha fet per potenciar el consum de Moët Ice, els resultats no han estat els esperats. Poques han estat les marques que els han seguit, ni a França ni a la resta del món, i les que ho han fet, gairebé sempre són marques lligades al gran consum, llevat d’alguna excepció. Hi ha qui explica que els consumidors de vins escumosos de qualitat, i en especial de champagnes, són massa conservadors com per acceptar aquesta mena de propostes. Són consumidors que pensen que amb un producte de qualitat no es poden fer aquesta mena de pràctiques. D’altres opinen que aquests productes només funcionen en els esdeveniments de promoció o en establiments esponsoritzats. Sigui pel motiu que sigui, el consum dels escumosos ice no ha quallat entre el públic consumidor d’escumosos i tampoc ha estat un incentiu pel públic que no consumeix escumosos habitualment.

Un exemple més que qualsevol canvi en el món del vi costa molt d’acceptar, en especial si el canvi afecta als aspectes més essencials o fins i tot tradicionals del seu consum. Jo he tingut l’oportunitat de tastar tan el Moët Ice Imperial i també la majoria d’escumosos catalans d’aquesta categoria, inclosos els Pere Ventuar Ice i el Vilarnau Ice, i la veritat és que si deslliguem el seu consum de la premissa de que estem bevent un vi escumós tradicional, i per tant, afegir-hi glaçons directament ja no ho considerem un sacrilegi, aleshores podem gaudir d’una beguda refrescant i deliciosa, sempre i quan el seu perfil organolèptic encaixi amb els nostres gustos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa