De moment, tot és presumpte. I ningú s’atreveix -tampoc nosaltres- a fer cap afirmació categòrica que ajudi a donar una mica de llum a aquesta tènue història. Cal esperar. I potser ja no ve d’aquí si pensem que segons confirmen els fets -o millor dit, els Mossos d’Esquadra-, la trama vindria de lluny donat que alguna d’aquestes -presumptes- irregularitats tenen l’origen, com a mínim, a l’any 2017.

Les xifres -no sé si presumptes o oficials, perquè les ha fet públiques una veu autoritzada- són preocupants. Malgrat les DO s’han afanyat a defensar la bona feina que duen a terme en termes de control i traçabilitat del vi, fa vertigen imaginar que durant els últims quatre anys hagin pogut sortir -presumptament- al mercat milions d’ampolles de vi català que parlen d’origen sense saber-se’n l’origen.

Insistim que mentre tot plegat sigui presumpte, conservem una escletxa d’esperança, però recordem que a hores d’ara, s’haurien intervingut, segons els Mossos, 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos. I el mateix cos ha fet públic que des d’aquell 2017, s’haurien distribuït anualment entre 8 i 10 milions d’ampolles de vi, de nou presumptament, fraudulentes o irregulars. Poca broma.

L’empresa assenyalada, Reserva de la Tierra, s’ha afanyat a dir que vol denunciar qui hagi destapat que se l’acusa de frau “davant la indefensió” de les acusacions que estan afectant greument la imatge de la marca. “Nosaltres garantim la qualitat de tots els vins que fem”, diran en un comunicat. Fins i tot, fent seva la que la millor defensa pot ser un bon atac, lamenten que les DO “no només vetllin per la qualitat dels vins com és el seu deure, sinó pels interessos d’alguns cellers que utilitzen reglaments com a estratègies proteccionistes dels seus propis interessos”, diran.

Les tres denominacions d’origen afectades (Terra Alta, Priorat i Montsant) intenten sortejar les informacions que es fan públiques i defensen la seva funció com a entitats de regulació del vi que surt sota la seva empara. Però ara ja n’hi ha prou d’especulacions i presumpcions. Estaria bé saber què ha passat realment perquè ara mateix la -presumpta- culpa cau i s’escampa sobre un sector que es veu totalment esquitxat per l’escàndol. Sigui presumpte o no, el vi català i certes denominacions d’origen, ja s’han posat en entredit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa