VadeVi
Anna Casabona: “El vi català ha fet una gran explosió en els darrers 10 anys”
  • CA

Anna Casabona és enòloga i sommelier i té una llarga trajectòria en el sector del vi català. Vinculada durant molts anys al Celler de Capçanes, actualment la veiem a Juvé & Camps, i en paral·lel, ha fet podi en diverses edicions del concurs de sommeliers, a Catalunya i a l’Estat espanyol. Una veu amb solera i prestigi que ha format part del jurat dels Premis Vinari dels vins catalans des de la seva primera edició i fins avui, quan fa poc que es va celebrar la desena gala d’entrega de premis.

Als Premis Vinari des del primer any! Ha canviat molt, el concurs, en tot aquest temps?

Bé, he anat veient canvis en l’organització, en la direcció tècnica… en molts aspectes, però en realitat el canvi més gran ha estat pel que fa als vins. Hi ha molta més diversitat, molta més qualitat, moltes més varietats, moltes elaboracions diferents… És per això que s’han hagut d’ampliar les categories, per exemple, pel que fa als vins de criança. Pel que fa als tastadors, n’hi ha molts que som els mateixos, però també altres que han anat canviant… I crec que un altre canvi molt important ha estat en la difusió dels premis. Primer quan van començar a ser retransmesos a la televisió local de Vilafranca del Penedès i, darrerament, al Canal 33.

[FOTOS] Premis Vinari 2020: quatre jornades de tast en 60 imatges
Anna Casabona fent de jurat als Premis Vinari 2020 | Foto: Jordi Play

La televisió encara ‘vesteix’ molt, oi?

Ha estat molt positiu per arribar al públic final. Dins del sector els premis s’han seguit des de sempre, és clar, tant entre els cellers com entre els professionals, però sortir a un mitjà generalista fa que t’apropis a tothom, no només als coneixedors. És un factor molt positiu i que espero que encara pugui anar a més.

Tot de canvis que reflecteixen la gran revolució del vi català dels darrers anys.

Encara recordo quan les estadístiques deien que la majoria del vi que es venia a Catalunya era d’una sola DO i que era La Rioja. Ara encara hi ha molt vi espanyol, és clar, perquè no ens tanquem en banda, tastem costes molt diferents, tant de fora de Catalunya com de fora de l’Estat, però també és cert que si vas a un restaurant i obres la carta, sovint el primer que trobes són els vins de zona. Ja tocava. La gent hi creu molt, i el moviment km 0 també ha tingut un impacte important amb els vins, especialment tenint en compte que, a més, són de qualitat.

Anna Casabona
L’enòloga i sommelier Anna Casabona en una imatge recent | Foto: cedida

Una millora de l’autoestima, doncs?

Sí! Però no només dels consumidors, eh? Dels cellers també. Pensem en la recuperació de varietats autòctones i minoritàries, per exemple. Fa unes dècades s’arrencava tot i es plantaven varietats de fora perquè la gent no hi creia… i mira ara! El millor vi de Catalunya de 2022, el Cabrida, no només és garnatxa negra sinó que a més és d’una cooperativa. Creiem en les nostres varietats i també creiem en els petits projectes.

I pensar que abans no se’ls feia cas…

Al final tot és cosa de treballar bé i apostar pel que tenim entre mans, allò nostre. Cada cop, des de tots els agents implicats, hem après a treballar millor, a elaborar millor. En 30 anys tot ha canviat molt. Vaig estudiar enologia a Tarragona en una de les primeres promocions, no fa pas tant que es formen tècnics i professionals del sector, però tot plegat s’ha anat veient reflectit als vins. Per això és bo recordar que a Catalunya es poden fer grans vins amb varietats pròpies i a llocs modestos. Hi ha hagut una gran explosió, un canvi enorme, i els Vinari hi han posat el seu gra de sorra, fins i tot amb la promoció dels vins guanyadors: el consumidor que no en sap gaire de vi, quan ha d’escollir, té una referència.

Més notícies
Anna Casabona fa de jurat de concursos de vins nacionals i internacionals  | Victor Torija
Anna Casabona, militant en l’ofici de servir, comunicar i prestigiar el vi català
Comparteix
Sommelier, enòloga, persona inquieta i generosa i una de les veus autoritzades del sector vitivinícola del país
Consulta la llista dels millors vins catalans de 2022 | Jordi Play
Llistat dels millors vins catalans de 2022
Comparteix
Per guardar i consultar, tots els guardonats amb medalla de plata, or i gran or als Premis Vinari 2022
Els deu millors sommeliers de l'Estat, entre els quals, tres són catalans | ACS
Dos sommeliers catalans, entre els tres millors de l’Estat i van a la final
Comparteix
Aquest dijous se celebra la final del concurs que tria el millor sommelier de l'Estat al 'Salón Gourmets'

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gourmet. a octubre 24, 2022 | 08:18
    Gourmet. octubre 24, 2022 | 08:18
    Degut a la fil·loxera i consegüent extinció de les vinyes, es perdé l'art de fer bon vi, que ara s'està recuperant. Recordem aquella afirmació de Josep Pla: "Jo voldria beure vi de la terra, peró, és tan dolent!"Tenía raó, la gran majoria de vins que es trobaven a la venda eren literalment imbevibles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa