VadeVi
Aquest dilluns comencen els tastos dels Premis Vinari 2021

Aquest proper dilluns 31 de maig, a les deu del matí, començarà la primera de les quatre jornades de tast dels Premis Vinari dels vins catalans 2021. En aquesta novena edició, i com ja va passar l’any passat, l’espai triat per a aquesta fase del concurs és l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Vilafranca del Penedès, que té capacitat i espai suficients per garantir totes les mesures de seguretat que demana la situació actual, encara marcada per la pandèmia de Covid-19, i que estableix el PROCICAT. Tot està a punt perquè el jurat, que formen una setantena de tastadors de l’àmbit vitivinícola català convocats a través de l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs, comencin a posar nota a cegues als gairebé 850 vins de 220 cellers que s’han inscrit a la competició.

Per adaptar-se a l’augument de la qualitat dels vins participants d’ençà de la primera edició dels Premis Vinari, l’any 2013, el certamen ha decidit adaptar-se als sistemes dels concursos internacionals, obrint-se als diferents estils de vins que s’elaboren al nostre país i, a més, atorgant medalles Gran Or, Or i Plata als que rebin les puntuacions més altes. Els Vinari, però, tenen moltes més novetats. Primer de tot, aquesta edició és la primera que es dividirà en dues fases, una gala d’estiu –el divendres 9 de juliol– on es premiaran els vins joves de l’anyada 2020 i els millors projectes d’enoturisme, i la tradicional gala de l’octubre –el divendres 8 d’octubre–, on es guardonaran les altres categories de vins i també els premis especials –millor etiqueta, trajectòria, millor vi ecològic, millor celler…–.

Totes dues gales tindran lloc a Vilafranca del Penedès, ciutat que ha acompanyat i patrocinat els Premis des de la primera edició. Els reconeixements a l’enoturisme, a més a més, creixen per reconèixer la feina excel·lent dels cellers fent servir els seus recursos –allotjaments, gastronomia, activitats de tot tipus– per ampliar la seva oferta. Els encarregats de decidir els guanyadors van ser representants dels Premis, de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i alguns experts en la matèria, que van avaluar, el passat 19 de maig, els millors projectes entre tots els participants.

[FOTOS] Premis Vinari 2020: quatre jornades de tast en 60 imatges
Moment de les jornades de tast dels Premis Vinari 2020 | Premis Vinari

La resta de sessions de tast, després de la d’aquest proper dilluns dia 31 de maig, tindran lloc al llarg dels matins de la mateixa setmana, els dies 1, 2 i 3 de juny. Pel que fa al tast final, serà el dilluns 13 de setembre al Celler de Rubí, gràcies a la col·laboració de l’ajuntament d’aquesta localitat del Vallès Occidental. Una novetat d’enguany pel que fa als tastos és la col·laboració d’un patrocinador tècnic, Vinventions, que s’encarregarà del clínic de defectes del vi, que servirà per complementar els informes de retorn que rebran els cellers que ho demanin. El mateix dia d’inici dels tastos, dilluns 31, a les 11:30 del matí, els Premis Vinari 2021 es presentaran a la mateixa Escola d’Enoturisme de Vilafranca, en un acte amb la presència d’Eva Vicens, directora de Vadevi; Esther Garcia, directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya; i Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès.

Més enllà dels tastos en sí mateix, que aquest any compten amb el banc 11Onze com a patrocinador principal i amb la col·laboració de l’escola d’hoteleria Joviat, l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domenech d’Espiells, els Premis Vinari continuen treballant per donar a conèixer els vins catalans en unes circumstàncies tan complicades per a tothom. D’una banda, continuen treballant amb agents comercials i de distribució –com Vins i Licors Grau o BonPreu Esclat– que fan que els premis arribin a la majoria de consumidors i que de fet, en el cas dels guanyadors, s’exhaureixin pocs dies després de l’entrega dels guardons. D’altra banda, també s’està treballant amb una sèrie d’actes i fires Vinari per tal d’augmentar, encara més, la notorietat dels guanyadors després de les gales.

A més de les empreses i institucions ja esmentades, els Premis Vinari no serien possibles sense la col·laboració d’Agbar, Gràfiques Varias, Riedel Euroselecció, Petrolis Independents, Sanmy, Suberis Legatus, l’INCAVI, les Denominacions d’Origen de Catalunya, l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa