VadeVi
El jurat dels Premis Vinari, peça clau del concurs de vins catalans

Fa deu anys que es gestava un projecte que pretenia promocionar i divulgar la qualitat dels vins catalans a partir d’un format concret, el d’un concurs que havia d’avaluar a partir d’un tast a cegues totes aquelles referències vinícoles que s’avenien a participar a la competició.

Aquesta ha estat la història dels Premis Vinari, un certamen que ha anat creixent i consolidant-se a mesura que ha anat sumant edicions. Els premis han estat possibles gràcies a moltes persones i entitats de caire públic i privat; i una de les peces clau de l’aventura està en el jurat.

Cada any el panell avaluador ha anat creixent amb la incorporació de nous professionals. Sempre de la mà de l’Associació Catalana de Sommeliers, amb l’Associació Catalana d’Enòlegs, aliats estratègics des del primer any; i també amb perfils de periodistes especialitzats, professionals de la distribució i responsables de botigues especialitzades d’arreu del territori català. El jurat s’ha enfrontat, anualment, a tots els vins que han participat al certamen avaluant-los a cegues, sense conèixer ni la marca, ni l’elaborador ni la seva procedència. I la seva professionalitat ha permès definir els podis de cadascuna d’aquestes nou edicions celebrades fins ara.

Última jornada de tast preliminar dels Premis Vinari 2022

Novetats en el panell de tast

Els Premis Vinari han incorporat algunes novetats coincidint amb la seva desena edició. D’entrada, ha estat el primer any en què en les fases preliminars s’ha superat el centenar de professionals, entre d’altres coses, perquè s’ha doblat el nombre de sessions d’avaluació, celebrades en horari de matí i tarda a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. Tot plegat, amb l’objectiu d’ampliar el nombre de persones que ha avaluat cadascun dels vins; i encara queda pendent sumar els perfils que participaran en els tastos de les fases finals de la competició.

D’altra banda, un altre dels elements diferenciadors d’aquest 2022 ha estat la invitació a participar en aquestes sessions de tast a persones que no es dediquen professionalment al món del vi. Algunes d’elles, no s’hi dediquen, de moment. Perquè d’una banda hi ha hagut taules amb estudiants de Sommelieria que s’estan formant actualment a l’Escola d’Enoturisme; i de l’altra, s’ha convidat a “fer de jurat per un dia” a aficionats del vi que no tenien cap vinculació professional ni cap formació vinculada amb el sector.

Persones amants del vi han exercit de 'jurat per un dia' als Premis Vinari 2022
Persones amants del vi han exercit de ‘jurat per un dia’ als Premis Vinari 2022 | Carles Castro

L’experiència, molt positiva

Tant els estudiants com els aficionats al vi han coincidit en què l’experiència de participar als Premis Vinari ha estat “molt positiva i inspiradora“.

Els futurs titulats han celebrat conèixer millor com es desenvolupa la jornada de tast d’un concurs, podent posar en pràctica alguns dels aprenentatges que estan incorporant al seu coneixement des de les aules.

En el cas dels aficionats, han agraït l’oportunitat i han celebrat que s’obri la porta a persones no expertes, perquè “malgrat no puguem definir exactament si un vi està fet o no com ho fan els professionals, o saber-ne les varietats o l’origen, sí que podem determinar si aquell vi agradarà més o menys a qui el consumim, que som finalment qui acabem comprant les ampolles”.

Precisament, davant la pregunta de si una medalla pot condicionar la compra d’un o altre producte, la resposta majoritària ha estat que sí. I malgrat no és un factor decisiu per a tothom perquè hi ha qui prefereix triar per varietats o per territori d’origen, en general consideren que un reconeixement en algun concurs pot ser un dels elements que poden determinar la tria d’un o altre producte.

Un detall important. Han fet de jurat per un dia, sí, però les seves puntuacions no es computaran en la suma de puntuacions que definiran els vins finalistes de l’edició.

Més notícies
Última jornada de tast preliminar dels Premis Vinari 2022

Fi de la primera fase: tots els vins dels Vinari 2022 ja han estat avaluats

En aquesta desena edició s'han organitzat fins a set sessions de tast a l'Escola d'Enoturisme de Catalunya
:  - Mobile
Jornada de tast i avaluació dels Premis Vinari 2022 | E.V.

Fotogaleria | Dies de tast i avaluació de vins als Premis Vinari 2022

Aquesta setmana s'estan avaluant totes les mostres que enguany competeixen als Premis Vinari de vins 2022
:  - Mobile
Txell Montserrat, Joan Manel Montfort i Ramon Roset, a la roda de premsa de presentació dels Premis Vinari 2022 | Aj Vilafranca

Montfort: “10 anys d’aliança amb els Vinari en què hem exercit de capital de vi”

El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vilafranca, juntament amb la Regidoria d'Ensenyament i Relacions Internacional i el director dels Premis Vinari han presentat la desena edició del concurs de vins catalans
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa