El jurat ha determinat quins seran els vins finalistes de la desena edició dels Premis Vinari. Ho ha fet després de set sessions de tast en les quals s’han servit i puntuat, sense saber ni marca, ni detalls del producte ni procedència, totes les referències que enguany competeixen al concurs de vins catalans.
Dilluns 30 de maig es va donar el tret de sortida a diverses sessions d’avaluació que s’han allargat fins aquest divendres 2 de juny. Dies intensos en els quals s’avaluaven més de dos-cents vins per jornada, de la ma d’un jurat professional que per primer cop ha superat el llindar de les cent persones. El panell avaluador ha estat format per enòlegs, sommeliers, periodistes especialitzats i professionals de la distribució; i el servei, enguany, ha anat a càrrec de sis estudiants d’Hostaleria i Sommelieria de l’Escola Joviat de Manresa.
Tots els vins, identificats per un número que substitueix la informació de cada producte per tal de mantenir-ne l’anonimat, es puntuen a partir dels estàndards de la fitxa oficial de l’OIV, i les dades es recopilen en un servidor gràcies a una aplicació ideada per Maria Cerdà a partir del seu projecte de final de Grau d’Enologia; d’aquesta manera, les dades queden registrades en un servidor i se’n facilita el posterior tractament i anàlisi.
Experiència per a estudiants i aficionats del vi

Enguany ha estat el primer cop en què el jurat dels Premis Vinari, sense contar les fases finals, ha superat el centenar de professionals. Malgrat les seves seran les úniques puntuacions que computaran per definir els guanyadors, enguany també han pogut exercir de “jurat per un dia” diverses persones aficionades o amants del vi, que no hi tenen cap vinculació professional.
L’experiència, segons han compartit amb Vadevi, molt positiva; valoració compartida per diversos estudiants de la formació de Sommelier a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que també han pogut posar en pràctica aprenentatges de la formació coneixent com funciona i també fent de jurat -sense computar puntuació- d’un concurs de vins consolidat.

Deu anys de Vinari
Aquest 2022, els Premis Vinari celebren la desena edició. El concurs va néixer l’any 2013 i continua sumant edicions amb l’objectiu de reconèixer els millors vins catalans de l’any.
Tot just aquesta setmana, com dèiem, el jurat ha avaluat a cegues totes i cadascuna de les mostres presentades a concurs, i aquelles que obtinguin puntuacions més elevades passaran a la fase final, on de nou s’enfrontaran al jurat per tal de determinar els podis de l’edició. Enguany, per primer cop, hi haurà dues fases finals: el dia 13 de juny es farà una sessió exclusiva per als vins joves -per tal d’anunciar-ne els guanyadors coincidint amb el seu moment òptim de consum, que seria ara amb els mesos de calor; i el dia 12 de setembre, per la resta de categories (vins tranquils i escumosos de diverses criances).
Els guanyadors de les categories joves es coneixeran el proper 20 de juny; i tota la resta de medaller es farà públic el dia 7 d’octubre en el marc d’una gala que celebrarà aquesta edició especial del concurs.