Can Marlès té el millor allotjament enoturístic de Catalunya. Així ho ha decidit el jurat dels Premis Vinari d’Enoturisme, que tot just donava a conèixer els resultats fa uns dies dels projectes, activitats o entitats que han despuntat per diversos motius en aquest primer certamen que té per objecte reconèixer el turisme del vi al país.
Aquest projecte és un dels icònics projectes del territori. Ubicat al municipi del Montmell, al Baix Penedès, està format per unes 300 hectàrees de terreny, de les quals en destaca una dotzena que dediquen a la producció de vinya, un ampli entorn boscós, molt ben cuidat que permet passejades i diverses activitats de natura, i fins a vuit masies que la propietat s’ha animat a recuperar. A dia d’avui, n’hi ha tres de rehabilitades, una de les quals per a ús privat de la família, i dues més que s’han obert a l’enoturisme amb diverses capacitats i un entorn ple d’oportunitats per gaudir del territori, Cal Puig i La Marlesita.
El Premi, per Cal Puig, ens demana fer-hi una passejada, encara que sigui a través d’imatges i virtualment (fins que us animeu a fer-los visita en persona).
Can Marlès i les alpaques
“A Can Marlès estem en un paratge únic, estimem el paisatge, i volem contribuir a cuidar-lo i garantir un futur sostenible i equilibrat”, comentava fa uns mesos la propietària coincidint amb la presentació de noves anyades de vins; “per això treballem en ecològic i oferim el màxim respecte per l’entorn en totes i cadascuna de les tasques diàries”. Fins i tot, i aquest és un altre dels trets que diferencien aquest projecte penedesenc, campa per propietat una àmplia una família d’alpaques (mascles i femelles, que conviuen per separat) que Lucía Pombo mima i cuida amb la màxima cura.
D’altra banda, pel que fa als vins de Can Marlès, apuntar que comparteixen les llargues criances com a trets distintiu i comú, i també el fet que majoritàriament estan fets com a monovarietals: en blanc, tenen el Chardonnay i el Fusta de Boix (chardonnay amb roure), l’Ull de Llebre negre i rosat, al qual anomenen Guidaí i excepcionalment, el Font Xica, que és l’únic cupatge Clàssic Penedès. En un any “normal” (sense afectacions per míldius o altres problemes) treuen al mercat unes 30,000 ampolles entre totes les referències.