Els Premis Vinari d’Enoturisme, organitzats per Vadevi, s’han donat a conèixer aquest dijous 9 de juny en un acte celebrat als jardins del Restaurant El Celleret de Família Torres, a Pacs del Penedès.

L’acte, presentat pel periodista i director general del Grup el Món, Vicent Sanchis, ha permès reconèixer aquells projectes, experiències o activitats vinculades amb el turisme del vi d’arreu de Catalunya que han convençut amb la seva candidatura els diversos membres del jurat. Els premiats han estat els següents:
Premi a la Millor Activitat Mediambiental:
- Curs de plantes comestibles i maridatge de vins del Celler Can Roda
Premi a la Millor Activitat Cultural i Social:
- Malvasia, entre el mar i el cel, Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges
Premi a la Millor Activitat Solidària:
- Cep Passes Solidàries, de Vins el Cep
Premi a la Millor Activitat Innovadora:
- Nit de Glamping i Observació d’Estrelles entre vinyes, de Llopart
Premi a la Millor Iniciativa Emprenedora:
- The Wine Truck, bar de vins
Premi a la Millor Experiència Enogastronòmica:
- Festival Gastronòmic CORPINNAT
Premi a la Millor Visita Enoturística i Experiència de Tast de Vins:
- Esmorzar al Celler, Mas Blanch i Jové
Menció Especial en la categoria per Casa Vermouth Padró, de Padró i Família
Premi al Millor Allotjament Enoturístic:
- Cal Puig By Can Marlès, Celler i Enoturisme.
El jurat avaluador ha estat format per professionals experts en enoturisme. Ester Garcia, directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya; el sociòleg expert en enoturisme Lluís Tolosa, el Gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració (FIHR), Daniel Brasé, la coordinadora de la International Wine Tourism Think Tank, Zaida Semprún i el director dels Premis Vinari, Ramon Roset.

Premis Vinari d’Enoturisme, entitat pròpia i concurs independent
Ha estat una de les novetats destacades dels Vinari d’enguany: els Premis d’Enoturisme, l’any passat vinculats directament amb el concurs de vins, han agafat entitat pròpia i han esdevingut aquest 2022 un projecte independent.
El cert és que fins ara aquests reconeixements ja tenien les seves particularitats, com ho és per exemple que l’avaluació dels projectes participants el feia un jurat diferent al que posa nota els vins, ja que en aquest cas sempre s’ha escollit un equip de professionals amb estreta vinculació amb el turisme del vi des de la formació o l’especialització. Aquest tret es manté, però canvia l’essència del certamen que enguany ha ampliat el perfil de projectes i candidatures acceptades, alhora que ha sumat un acte de celebració específic per donar a conèixer els guanyadors de l’any.
Els Premis Vinari d’Enoturisme d’aquest 2022 s’han obert a cellers, cooperatives vitivinícoles, allotjaments, restaurants i empreses i entitats d’àmbit privat que tinguin la seva seu social a Catalunya. Com a requeriment, els productes presentats han d’estar disponibles i actius en el moment de presentar-se al concurs; i com a reconeixement, el projecte que ha destacat en cada categoria, s’enduu un guardó -gentilesa de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya- i un diploma.

Objectiu del concurs: potenciar enoturisme de qualitat a Catalunya
Els Premis Vinari d’Enoturisme tenen per objectiu promocionar i potenciar l’enoturisme de qualitat a Catalunya, fomentar-ne el coneixement i la difusió com a activitat de proximitat i estimular-ne la pràctica, així com incentivar els cellers, empreses i/o entitats d’àmbit privat, amb seu a Catalunya, a la millora contínua de les seves ofertes i innovar a l’hora de plantejar noves propostes enoturístiques.
A més a més, pretenen divulgar entre els consumidors la cultura, el territori i les característiques dels vins catalans a través de l’activitat de l’enoturisme.
Aquests Premis han estat possibles gràcies al suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Turisme de Barcelona, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Nissan i Família Torres.