El projecte de recuperació de varietats ancestrals de raïm, que Família Torres va posar en marxa ja fa quaranta anys, ha estat el guanyador del Premi Vinari AGBAR a la millor iniciativa de recuperació de vinya. Un reconeixement a aquesta tasca de llarg abast i recorregut que volia mirar de trobar ceps de varietats que, a causa de la plaga de fil·loxera del segle XIX, s’havien donat per desaparegudes. Una feina de recuperació valorització del patrimoni del país que ha redescobert més de 50 varietats, de les quals 6 es considera que tenen un gran interès enològic i per a l’adaptació al canvi climàtic.
“Arqueologia del vi”
El director general de Família Torres, Miquel Torres Maczassek, va declarar en una ocasió que aquesta tasca iniciada pel seu pare, Miquel A. Torres, és “una tasca d’arqueologia del vi” que alhora té “una gran projecció”. Recuperant el raïm dels avantpassats, afirmava, es pot “mirar cap al futur” i trobar una “autenticitat” que donarà vins “únics, molt especials i inimitables”.

Un projecte de quaranta anys
A principis dels anys 80, Miquel A. Torres va començar a treballar en aquest projecte. Creia que, per bé que la fil·loxera va ser devastadora, no podia haver-ho destruït tot i que hi havia d’haver ceps supervivents en algun indret, coincidint amb el professor Boubals de la Universitat de Montpeller, on va estudiar. Amb qui llavors era responsable de viticultura del celler, Miquel Porta, van crear aquesta operació de localització de ceps vells, fent una crida als agricultors que poguessin tenir ceps sense identificar.
Així és com, a mitjans dels 80, es va trobar la primera varietat ancestral, la garró, a una terrassa del Garraf, que després d’anys de treballs va acabar incorporada, el 1996, a la primera anyada de Grans Muralles. El 1998 es va descobrir una segona varietat, la querol, i des d’aleshores s’ha arribat a més de 50 varietats supervivents de la fil·loxera i que eren a racons oblidats del país. Algunes d’elles, a més, són molt resistents a les altes temperatures i a la sequera, cosa que les fa de gran interès per al futur.

Col·laboració amb institucions públiques
Ara com ara, Família Torres té un equip de professionals i col·labora amb l’INCAVI en aquest projecte, que es duu a terme amb una metodologia innovadora desenvolupada pels investigadors del celler juntament amb l’Institut Nacional per a la Investigació Agronòmica (INRA) de França. Consta de cinc fases que van de la cerca a la identificació, categorització, sanejament, reproducció, valoració del potencial enològic i estudi, a més de microvinificacions i adaptació al camp i proves per veure com es comporten en condicions climàtiques complicades.