VadeVi
Família Torres presenta les noves anyades d’Antologia, uns vins d’excepció

Les condicions climàtiques canviants i la sequera, efectes directes de l’escalfament global, estan afectant les vinyes del nostre país i tothom, a la seva manera, busca com contrarestar aquest impacte. Aquest va ser –vins a banda, és clar– l’element central de la presentació de les noves anyades d’Antologia Miguel Torres que va tenir lloc aquest dimarts al celler familiar de Pacs del Penedès.

Una sessió de tast on Família Torres va mostrar les darreres encarnacions de les elaboracions que marquen més la seva identitat i que, com no podia ser d’una altra manera, també reflecteixen el seu treball mirant no només al seu passat centenari sinó, especialment, al seu futur, i on els canvis en la manera de treballar, especialment pel que fa a l’agricultura regenerativa, es fan cada vegada més i més presents. Uns vins ‘premium’ treballats mirant fins al darrer detall les circumstàncies específiques de cadascun.

Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, ha explicat les característiques i el treball a cadascuna de les finques d'on surten els vins d'Antologia Miguel Torres | A.S.
Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, ha explicat les característiques i el treball a cadascuna de les finques d’on surten els vins d’Antologia Miguel Torres | A.S.

El director general de Torres, Miquel Torres Maczassek; i el seu director tècnic, Josep Sabarich, van explicar extensament les característiques de cada finca, de cada varietat, de la meteorologia de l’any en concret i també els processos d’elaboració dels nous Milmanda, Mas La Plana, Reserva Real, Grans Muralles i Mas de la Rosa, noms propis del vi català i que són una part importantíssima de la història d’aquest celler familiar.

Milmanda 2020, conservant la frescor de la primavera

D’unes vinyes de chardonnay plantades a la Conca de Barberà entre els anys 70 i 80 i treballades segons els preceptes de la viticultura regenerativa ens arriba un vi blanc en què, després d’un hivern sec, una primavera molt plujosa va permetre un creixement més tranquil i que li dona una frescor que va ser conservada gràcies a una verema una mica més primerenca de l’habitual perquè la calor i la sequera de l’estiu no li tragués aromes i àcids. En el primer any sense fermentació malolàctica i amb unes botes de roure pensades expressament perquè no aportessin gaires torrats ni aromes, el Milmanda 2020 és un vi aromàtic, amb matisos de fruita a joc amb vegetals i fusta crua i que sorprèn en boca, en comparació amb l’aroma, per la seva tensió.

Josep Sabarich s'ha encarregat d'explicar les condicions climatològiques que han marcat aquestes noves anyades | A.S.
Josep Sabarich s’ha encarregat d’explicar les condicions climatològiques que han marcat aquestes noves anyades i com s’han treballat a la vinya i al celler | A.S.

Mas La Plana 2019, un monovarietal amb molts matisos

Tot i la poca pluja i la calor d’aquell any al Penedès, el maig i l’agost de 2019 van permetre que les vinyes de cabernet sauvignon de Mas La Plana, treballades amb les tècniques de la viticultura regenerativa, recuperessin el vigor. Tot i ser un monovarietal, la diversitat de la finca dona moltes possibilitats enològiques a l’hora d’elaborar el vi, que Sabarich va definir com un “blend complex de cabernets” on els fruits de cada zona aporten el millor de si mateixos i on, després de lligar delicadament el roure i el vi, resulten en un producte que deixa frescor i aromes de fruites al nas, amb matisos de vegetals, i que en boca és elegant i llarg.

Reserva Real 2019, el fruit d’uns sòls especials

Aquest vi exclusiu, està canviant lentament a cada anyada a causa del canvi climàtic. Les proporcions d’aquest cupatge de cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot estan variant i, tot i que continua sent principalment sauvignon, el franc, més resistent a la sequera, està guanyant espai al merlot, que pateix més. En un any com el 2019 poc plujós, però amb precipitacions relativament normals durant el període vegetatiu, el sòl mineral, a partir de pissarres del silurià, fa 440 milions d’anys, úniques a tot el Penedès, van poder aportar el màxim del seu caràcter. Aquest vi va ser més treballat en la bota, amb microoxigenació, polint els tanins i amb una criança més llarga que els anteriors. Això fa que sigui més complex que el Mas La Plana, amb més estructura i longitud tànica.

Família Torres ha presentat els seus vins d'Antologia al celler de Pacs del Penedès | A.S.
Família Torres ha presentat els seus vins d’Antologia al celler de Pacs del Penedès | A.S.

Grans Muralles 2019, frescor mediterrània

Als peus de la serra de Prades, a la Conca de Barberà, amb un microclima molt particular, Família Torres elabora el Grans Muralles, un cupatge de garnatxa, carinyena, monastrell i les varietats recuperades querol i garró. Un vi sorgit d’unes vinyes en sòls profunds, que els permeten aguantar millor la sequera i que els donen una gran frescor mediterrània. Malgrat la poca pluja de 2019, la garnatxa ha deixat el seu perfum i els afruitats, mentre que la carinyena li dona la majoria de la personalitat, la longitud i l’acidesa, matisada i complementada per les varietats ancestrals. Un cupatge que li aporta aromes de fruites roges, negres i silvestres, a què s’afegeixen els tanins de la bota, però que, en canvi, té una gran frescor en boca.

Mas de la Rosa 2020, una anyada excepcional

El Mas de la Rosa és una petita finca de Porrera, al Priorat, d’on surten edicions limitades d’un vi que, el 2020, va donar una anyada excepcional. Les pluges abundants van permetre a les vinyes arribar descansades a l’estiu i que la collita sigui excepcionalment fresca. Després, amb una producció molt artesana i un treball molt menor al celler, es va voler donar el millor de la terra, expressar el seu caràcter al màxim i evitant que la maduració amagués la resta de les característiques d’un vi de què, a Família Torres, estan especialment contents. Un Mas de la Rosa amb aromes perfumats i nets, amb poca estructura i amb moltíssims matisos de mineralitat que acaben d’arrodonir el que, probablement, és la millor anyada feta fins ara amb les 1,86 hectàrees d’aquesta finca històrica.

Més notícies
Miguel Torres Maczassek al 
Celler Purgatori de Família Torres | Foto: F. Torres

Miquel Torres: “L’estil del Purgatori ha virat cap a varietats autòctones”

La cinquena generació de Família Torres fa balanç d'un premi que va convertir aquest vi en el millor de Catalunya de l'any passat
La garró està plantada a la finca Grans Muralles de la Conca de Barberà | Foto: Família Torres

Família Torres recupera més de 50 varietats de raïm en quaranta anys

El redescobriment de varietats que es creien perdudes per la fil·loxera aporta també un valor patrimonial i d'innovació
La viticultura regenerativa reivindica la importància de tractar bé el sòl per garantir una producció sostenible | Associació Viticultura Regenerativa

L’Associació Viticultura Regenerativa continua sumant socis arreu del món

Ja compta amb 80 membres i acaba de presentar una certificació específica per als vins

Família Torres actualitza l’elaboració dels seus vins d’Antologia

El celler presenta les noves anyades dels seus vins més exclusius: Milmanda 2019, Mas La Plana 2018, Reserva Real 2018, Grans Muralles 2018 i Mas de la Rosa 2019

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa