En Dani Rull, de l’estudi creatiu Pàkaru de Tarragona, explica la història del Vermut Aire com si fos una aventura. Aquest producte, fruit d’un desenvolupament poc corrent, és el guanyador del premi a la millor etiqueta dels Premis Vinari de vermuts 2023, i és per això que a Vadevi hem volgut compartir les peripècies d’un vermut únic que té, com li correspon, una ampolla i una etiqueta molt especials.
Un projecte que trontollava per la pandèmia
Tal com explica ell mateix, tot va començar amb l’encàrrec que dos socis van fer al seu estudi. Estaven interessats en crear un nou vermut, des de zero. “Ho necessitaven tot, no només l’etiqueta sinó també el ‘packaging’ sencer i fins i tot el nom”, recorda Rull. Quan duien un temps treballant en aquest projecte, però, va esclatar la pandèmia, i les circumstàncies dures que tothom va haver de passar van fer que un dels dos socis “baixés del carro”.
Aleshores, els dos membres de l’estudi Pàkaru van prendre una decisió inesperada. Tenien uns altres clients, uns enòlegs d’Àlquia, la ‘spin off’ enològica de la Universitat Rovira i Virgili, i van decidir aprofitar que s’havien “alienat els astres”, com ho defineix Dani Rull, per fer una proposta al client que s’havia quedat sense soci: “sumar-nos al projecte integral, del vermut com a producte i també com a creadors de la imatge”.
L’elaboració del vermut i la tria del nom
“Sempre es diu que es vol fer un vermut diferent”, diu Rull rient, i afegeix que volien que “no fos convencional, que fos més sofisticat”, i van començar a treballar amb els enòlegs per determinar-ne la forma. Van desenvolupar un vermut amb productes naturals d’arreu del món, de la pinya als fruits vermells mediterranis, amb aromes florals, flor d’hibisc per donar-lo color i ruibarbre i artemisa per donar-li el toc amargant que el caracteritza. A més, també el van fer baix en sucre. Pel que fa al nom, Vermut Aire, “fa referència al fet universal, a l’aire que ens uneix a tots”, un fet que es reflecteix també en els seus ingredients. “El joc semàntic funcionava”, admet, però el considera secundari, pràcticament casual.

Una ampolla i una imatge diferents
Amb el nom i el producte, faltava la imatge. És un producte natural, amb una fórmula exclusiva, un producte “de qualitat fins i tot en el vi amb què es fa”. Així doncs, i tenint en compte que es va determinar que el seu preu seria de 15€, es va voler donar un valor afegit a l’envoltori, “gourmet o prèmium dins del que cap”. Pel que fa a l’envàs, van trobar la solució en el sector de les ampolles de licors d’alta graduació, amb una proposta que el mateix Rull explica que sembla “més de ginebra que de vermut”.
L’etiqueta, recorda, els va fer adonar-se que “ser el teu propi client és molt difícil”. El concepte no els convencia fins que van decidir tirar per la via de l’aire, que parlés per sí sola. Així és com van arribar a la imatge actual, a aquesta mena d”efecte moiré’ que remet a l’aire en moviment. En aquest moment, recordant que havien fet “el vermut que volien” i que s’hi volien “sentir bé”, van decidir treure el nom de l’ampolla i deixar que l’efecte òptic ho digués tot.
Gran satisfacció però, alhora, ganes de treballar més
Tot plegat els ha dut a ser els guanyadors del premi a la millor etiqueta dels Premis Vinari de Vermut 2023, de què estan molt contents com a “fruit de l’esforç, de les hores, de la dificultat de ser els nostres clients”. “Ens ha alegrat molt pujar a l’escenari a buscar el premi i fer la nostra reflexió i encoratjar a tots els qui treballen cada dia pel vermut”. El concurs, de fet, els ha fet veure “que han de picar molta pedra i en un món molt particular”, veient com es van presentar a la categoria de vermut innovació sense èxit. “Ens ha fet tocar de peus a terra”, admet Rull, “però continuarem treballant”.