VadeVi
Les altes temperatures d’aquest hivern no deixen reposar la vinya
  • CA

Escrivia recentment l’investigador emèrit de l’IRTA Robert Savé que la fenologia té efectes directes i indirectes que afecten en gran manera la maduració del raïm, així com moments de collita o dates en què cal fer el tractament als ceps, si s’escau. I reflexiona davant el fet que els canvis en la meteorologia estan condicionant el cicle anual de la vinya. “La temperatura, avança el cicle, lo que genera preocupació per la possibilitat de gelades tardanes” (…); i alhora, dirà, “planteja floracions la darrera setmana d’abril”.

Roc Gramona comparteix aquesta preocupació amb Vadevi. Ell, que més enllà de dirigir el seu projecte de vins ha estat impulsor de l’Acadèmia de poda, parla des de l’experiència que li aporta el contacte diari amb vinyes, ceps i sarments. “Un cicle primerenc pot ser perjudicial en cas que vinguin gelades durant la primavera”, apunta. Però pitjor, dirà, “no és tant això, sinó el fet que amb temperatures com les actuals la planta no acabi d’entrar en repòs“.

Vinyes d’hivern amb algun brot | Foto: Roc Gramona

“Venim d’una temperatura mitjana que ha incrementat en 2 graus i amb una sequera força extrema“, comparteix. “I enguany la baixada de temperatura no ha estat encara efectiva i la planta necessita un entorn que baixi dels 10 graus perquè pugui fer el repòs hivernal que necessita i durant el qual podrà absorbir tots els nutrients que necessita la fusta”. De fet, explica que malgrat que acostumen a començar la poda al novembre, enguany ho han hagut d’iniciar més tard, i que ja s’han trobat amb vinyes que rebroten. “Són sobretot les de cicle curt o vinyes que van patir de les pedregades de l’estiu passat”, apunta, “però això passa, com també que hem vist plorar algun cep durant el mes de desembre”.

“Que hagi rebrotat la vinya no és catastròfic, de fet he vist brots a la punta dels sarments, i malgrat que és un clar indicador, no és una situació molt generalitzada ni exagerada”, dirà. Així i tot, segons en quin moment vingui el fred, siv ve, sí que hi poden haver problemes, i per això “estaria bé tenir un hivern normal.

En aquest context, conclou Savé en l’article, pren una major importància el fet de “recuperar l’ofici de pagès“, perquè més que mai cal algú que acompanyi de prop el procés de la vinya i decideixi cada pas en funció d’allò que té davant els ulls i que demana la natura en cada precís moment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa