VadeVi
Loxarel recupera tres hectàrees de vinya d’alçada al Pla de Manlleu

Era una antiga zona de cultiu al Pla de Manlleu que feia anys estava abandonada i per culpa del pas del temps havia quedat amagada sota el bosc i la vegetació. Ara, el celler Loxarel ha decidit tornar la vida a aquesta parcel·la i hi ha replantat poc més de 10 mil ceps amb el sistema en vas i amb la varietat garnatxa. 2,9 hectàrees que donaran raïm després d’uns quants mesos de feina per netejar-la i fer aquesta reconversió de la qual n’esperen, d’aquí a tres o quatre anys, poder collir la base amb la qual elaborar l’OPS, un dels seus vins negres més emblemàtics.

La vinya de l’àvia Paquita

Han batejat la nova plantació amb el nom de La Vinya de l’àvia Paquita perquè és un homenatge a l’àvia de Teresa Nin, copropietària de Loxarel i hereva d’aquesta finca. L’àvia Paquita va comprar les vinyes de la Coma del Coll de Selma gràcies a un acord amb qui n’era l’anterior propietari a través del qual podia pagar el preu amb la fusta que anava extraient dels mateixos boscos de la finca. 

La recuperació d’aquesta vinya ha comportat la reconstrucció de 310 metres de l’antic marge de pedra seca que voreja tot el camí. Una feina que, com es pot veure en el vídeo superior, s’ha reconstruït manualment, pedra a pedra, tal com s’havia fet antigament i com continuen fent els picapedrers professionals. Les tasques de recuperació del marge han durat un any i tres mesos i només s’han fet servir pedres de la mateixa vinya i de l’entorn.

Explicació de la poda de respecte durant una visita a la nova parcel·la | Foto: cedida

Compromís amb la poda de respecte

Tant en aquestes vinyes d’alçada com en totes les seves finques, Loxarel ha implantat el sistema de la poda de respecte per allargar la vida dels ceps. Aquest tipus de poda, que bàsicament consisteix a no arranar tant la ramificació de la planta, permet respectar el flux de saba, evita la propagació de malalties de la fusta i protegeix el cep de plagues i fongs. Millora l’estat sanitari general de la plana, és més sostenible i permet allargar significativament la vida dels ceps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa