El celler Castell d’Encús, a la carretera de muntanya que uneix Tremp amb Santa Engràcia -sent un dels pobles de l’antic terme de Gurp de la Conca, dins del terme municipal de Talarn, a la comarca pirinenca del Pallars Jussà-, és un dels projectes vitivinícoles més singulars de casa nostra. I la seva singularitat no rau en el fet que sigui un celler que elabori vins amb raïms procedents de vinyes plantades entre 800 i 1.230 metres d’altitud, ni que s’hagi ubicat en un indret on els indicis arqueològics indiquen que possiblement ja s’hi elaborava vi al segle XII.
La dimensió del que s’està fent en aquest celler es descobreix quan de la mà del creador i ànima del celler, l’enòleg Raül Bobet, es fa un viatge pels seus vins i entre glop i glop va introduint els elements clau que defineixen la raó de ser tant del projecte com de cadascun dels seus productes.

La lliga dels grans vins del món
En Raül té molt clar que vol competir en la lliga dels grans vins del món, els que, en paraules seves, són el que se serveixen en les grans taules del món, les dels millors restaurants. I aquest objectiu és el que ha condicionat i condiciona totes les decisions que s’han pres i es prenen en la gestió del projecte. Això explica la seva aposta per les varietats de raïm amb les que treballen, com el riesling, l’albarinyo, el sauvignon blanc, el semillon, el pinot noir, la syrah, el cabernet sauvignon, el cabernet franc, el merlot, el petit verdot i la garnatxa negra. Varietats que es treballen amb una precisió extrema per obtenir de cadascuna el resultat esperat.
I és que una altra de les particularitats que els defineixen és que tots els vins que elabora el celler estan perfectament pensats i dissenyats per assolir fites establertes. El treball rigorós basat en la tècnica i el coneixement científic és un tret característic de Raül Bobet. Enginyer químic i doctor en enologia, la seva inquietud i voluntat de perfecció l’ha portat a ser capaç d’expressar qualsevol reacció o procediment que es produeix durant l’elaboració i criança d’un vi mitjançant fórmules. És tota una experiència poder observar una de les seves pissarres plenes de fórmules i expressions matemàtiques que intenten explicar algun procés de la vinificació.
Als vins de Castell d’Encús hi conflueixen els elements varietals del raïm, les característiques tant del terrer on estan plantades les vinyes com del paisatge que les envolten, una viticultura de precisió sostenible i respectuosa amb l’entorn i unes elaboracions i criances perfectament definides, parametritzades i rigorosament executades.

Un viatge reflexiu pels seus vins
De la ma del Raul Bobet, tenim el goig de fer un intens i reflexiu viatge per tota la col·lecció de vins del Castell d’Encús, tastant-los de manera reposada i amb esperit crític.
Per la taula van desfilant mostres d’Ekam (riesling trocken amb un petit percentatge d’albarinyo), Ekam Essència (kabinett spätlese 100% riesling amb uns 30g/l de sucre residual), Taleia (sauvignon blanc amb un petit percentatge de semillon, envellit una part en bota de roure francès), Taleia Brisat (100% sauvignon blanc, fermentat en cups de pedra i envellit una part en bota de roure francès), Majjan (vi dolç elaborat amb semillon i sauvignon blanc, 200g/l de sucre residual. podridura noble. 8 anys en botes de roure francès), Jhana (vi rosat elaborat amb merlot i petit verdot, les quals es maceren a baixa temperatura i, posteriorment, es fermenten en bota de roure francès).
Seguim amb l’Acusp (monovarietal de pinot noir, fermentat parcialment en els cups de pedra del segle XII, criat en bota de roure francès), Thalarn (monovarietal de syrah, fermentat parcialment en els cups de pedra del segle XII, criat en bota de roure francès), Quest (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot i petit verdot, totalment fermentat en els cups de pedra del segle XII), Saktih (monovarietal de petit verdot. Fermenta als cups de pedra del segle XII i s’envelleix en botes de roure fi francès). I acabem amb el Taïka (és l’escumós de Castell d’Encús, elaborat seguint el mètode ancestral, sauvignon blanc i semillon a parts iguals. 7 anys de criança).
Vins d’una altra Catalunya
Acabat el tast la conclusió és que aquests vins estan molt allunyats d’altres productes vinícoles, tant dels seus veïns pirinencs, com de l’estil de la seva pròpia denominació d’origen, fins i tot estan lluny de la gran majoria de perfils del vi català. És vi català, sí, elaborat a Catalunya, elaborat al Pirineu, però és una altra visió del vi. Són vins que, tastats a cegues, són fàcils d’ubicar a altres regions vitivinícoles del món, en gran part per la puresa del seu estil varietal.