VadeVi
El registre de varietats comercials: què és, quantes n’hi ha i titularitats

Iniciar el procés de comercialització d’una varietat de raïm demana temps i diversos procediments. D’entrada, cal una autorització del Ministeri d’Agricultura, que es pot aconseguir seguint dos camins diferents: d’una banda, a partir de la inscripció definitiva al Registre de Varietats Comercials, i de l’altra, pel fet que la varietat estigui autoritzada en algun estat membre de la Unió Europea.

Carinyenes blanca, roja i negra | Foto: DO Empordà

El reglament general del registre de varietats comercials, aprovat pel Reial Decret 170/2011, detalla en l’Annex VIII la normativa tècnica de varietats de vinya, i en l’Annex XIV identifica l’organisme encarregat de portar a terme els assajos d’identificació i recepció del material de vinya que recau en l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA) del Centro de ensayo de variedades de La Alberca, a Múrcia.

A Catalunya, la Llei 2/2020 de la vitivinicultura creava el catàleg de varietats de raïm de vinificació de Catalunya i en determinava la seva reglamentació: funcionaments i procediments per a fer l’experimentació de la varietat de raïm a incloure al catàleg. Aquí correspon a l’INCAVI fer l’experimentació per a avaluar l’aptitud de la varietat de raïm a incloure al catàleg. Així i tot, les varietats de raïm esmentades s’han d’inscriure prèviament en el Registre de Varietats Comercials, que en aquest cas és competència de l’Oficina Española de Variedades Vegetales, l’OEVV, del Ministeri d’Agricultura.

Picapoll blanc, gotim i fulla | Foto: DO Pla de Bages

De les 336 varietats, 216 estan aprovades definitivament

La data inicial d’inscripció de varietats al registre és el 21 de març de 2002, amb cent noranta-sis varietats. I en l’última revisió, feta a data 17 de juny de 2023, ja s’hi poden comptabilitzar fins a 336 varietats inscrites, 120 de les quals estan aprovades provisionalment i 216 definitivament.

Entrant al detall del llistat, 221 són varietats per vinificar, 17 de taula i vinificar alhora, 94 de raïm de taula i 4 sense definir. I pel que fa al color de les varietats, predominen les blanques, amb 156, segueixen les negres amb 129 i les roges sumen 47.

Quadre de varietats per color | Font: J.P.

Titulars o mantenidors

Cada varietat té un màxim de tres titulars o mantenidors. En l’actualitat, els organismes amb major nombre de varietats en àmbit estatal són:

  • INIA – MURCIA, Centro de Ensayos de Variedades: amb 204.
  • IFAPA CENTRO RANCHO DE LA MERCED (Jerez de la Frontera): amb 202.
  • IMIDRA – COMUNIDAD DE MADRID (Colección Vid): amb 197.
Varietat mandó: gotim i fulla | Foto: DO Pla de Bages

I en àmbit català:

  • Família Torres, amb 11: Bronsa, Coromina, Cua Negra, Forcada, Garró/Mandó, Gonfaus, Moneu, Pirene, Querol, Selma blanca i Solana.
  • INCAVI, amb 5: Cariñena blanca, Cariñena gris, Malvasia blanca roja, Morenillo i Trepat blanc.
  • Albet i Noya, amb 2: Belat i Marina Rión.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa