VadeVi
El context de la transició altera les normes de la vinya i el vi catalans

Entre 1972 i 1985 es viuen anys convulsos. Polítics, però que també afecten el sector de la vinya i el vi de Catalunya. Repassem. El 1975 mor el dictador Francisco Franco i dos anys més tard, el 1977, es restableix provisionalment la Generalitat, donant pas, l’any 1978, a un traspàs de competències d’Agricultura de l’Estat a la Generalitat. Aquell mateix any, a finals, s’aprova la Constitució espanyola, i quan el 1979 ho fa l’Estatut d’Autonomia de Catalunya s’assigna la competència exclusiva en matèria de denominacions d’origen a l’Estat; i malgrat que hi ha un intent de recuperar aquestes competències els primers anys vuitanta, la petició és finalment rebutjada pel tribunal constitucional.

En àmbit vinícola, veníem de l’Estatut del Vi de 1932, que protegia en l’article 34 com a denominacions d’origen els noms geogràfics de Tarragona, Priorat, Penedès, Alella, Malvasia de Sitges i Conca de Barbera; un any més tard, el 1934, hi incorporava també Barcelona i Martorell. Però no entrava en el detall de les varietats, que aleshores determinaven les mateixen DO. Amb l’actualització de la normativa, amb el Reglamento de la Ley 25/70Estatuto de la Viña, del Vino y de los Alcoholes” desapareix la potestat que tenien les DO d’escollir les varietats de ceps per elaborar els seus vins, alhora que desapareixen també els noms locals dels ceps i són substituïts pel nom oficial en castellà.

Aquests canvis profunds fan que no hi hagi modificacions respecte a les varietats autoritzades. És un temps d’arrencada de vinyes aprofitant les subvencions donades per fer-ho.

Garnatxa negra, carinyena i ull de llebre | Foto: Vivers Raucedo d’Udine

El llistat del 1972 no es modifica fins a l’any 1985, amb el Real Decreto 1195/1985, sobre calificación de variedades de vid. I les modificacions fan que deixin d’estar autoritzades la cinsaut, malvasia de Sitges rosa, garnatxa roja, moscatell de gra menut, l’esquitxagós, escanyavella o sumoll blanc, vinyater, boval, sumoll negre. Per contra, s’autoritzen la picapoll negra i les varietats internacionals chardonnay, cabernet sauvignon i merlot.

Varietats autoritzades per a vinificació l’any 1985, en una transcripció literal del text:

Preferentes o recomendadas:

  • Garnacha peluda. Garnatxa peluda.
  • Garnacha tinta. Carnatxa negra. Carnatxa país. Lladoner.
  • Parellada. Montonec. Montonega. Martorella.
  • Tempranillo. Ull de llebre. Verdiell.
  • Viura. Macabeu. Macabeu.
  • Xarello. Cartoixá. Pansal. Pansar. Pansalet. Pansa blanca.

Autorizadas:

  • Cabernet Sauvignon
  • Chardonnay. Pinot Chardonnay
  • Garnacha blanca. Garnatxa blanca
  • Malvasís de Sitges. Malvasía grossa
  • Mazuela. Cariñena. Crusilló. Samsó
  • Merlot
  • Monastrell. Morastell. Garrut
  • Moscatel de Alejandrá. Moscatel de Málaga. Moscatell romà
  • Pedro Ximénez
  • Picapoll negro
  • Subirat parent. Malvasia. Malvasía de Rioja
  • Trepat

Paral·lelament a tot això, en el període comprès entre 1972 i 1985 s’aproven els Reglaments de tres Denominacions d’Origen: Empordà-Costa Brava el 19 de maig de 1975; Terra Alta, el 28 de maig de 1982 i Conca de Barberà el 19 de novembre de 1985.

Chardonnay, cabernet i merlot | Foto: Foto: Vivers Raucedo d’Udine

La introducció de les primeres varietats internacionals, per DO

Les varietats franceses s’aniran incorporant al llarg dels anys a gairebé totes les Denominacions d’Origen catalanes.

  • A la DO Alella: chardonnay, el 2006.
  • A la DO Catalunya: chardonnay, cabernet sauvignon i merlot, el 1999.
  • A la DO Conca de Barberà: chardonnay, cabernet sauvignon i merlot, el 2005.
  • A la DO Costers del Segre: chardonnay, cabernet sauvignon i merlot el 1986.
  • A la DO Empordà: chardonnay, cabernet sauvignon i merlot el 2006.
  • A la DO Montsant: chardonnay, cabernet sauvignon i merlot el 2001.
  • A la DO Penedès: chardonnay i merlot el 1992, cabernet sauvignon el 1985.
  • A la DO Pla de Bages: chardonnay, cabernet sauvignon i merlot el 1995.
  • A la DO Priorat: cabernet sauvignon i merlot el 2000.
  • A la DO Tarragona: chardonnay el 1986, cabernet sauvignon i merlot el 1996.
  • A la DO Terra Alta: chardonnay, cabernet sauvignon i merlot el 2005.

No hi haurà més canvis fins a l’any 2000, on es registra l’entrada d’un gran nombre de varietats. Però això serà motiu d’un altre article.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa