VadeVi
Les primeres varietats de raïm autoritzades a Catalunya fins al 1972

L’any 1932, l”Estatut del Vi‘ protegia en l’article 34 com a denominacions d’origen els noms geogràfics de Tarragona, Priorat, Penedès, Alella, Malvasia de Sitges i Conca de Barbera; un any més tard, el 1934, hi incorporava també Barcelona i Martorell.

Uns quants anys més tard, s’aprovarien les primeres ordres de designació dels Consells Reguladors de dues DO catalanes, Tarragona i Priorat, que donarien vida a la seva primera regulació l’any 1947, en el cas de Tarragona, i del 1954 al Priorat. El text alellenc s’aprovaria l’any 1955 i el 1960 va esdevenir oficial el text regulador al territori del Penedès.

Varietats autoritzades abans de 1972 a l’Estatut del Vi

Aquests han estat doncs els primers reglaments que han determinat la producció de vi a Catalunya malgrat que fos de manera específica per regió vitivinícola, abans que el 1972 el reglament de la Llei 25/70 de l’Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols definís i regulés el sector català de manera més global i determinant. El cert és, però, que van ser aquests quatre territoris els qui inicialment determinarien les varietats autoritzades per plantar i produir vins en àmbit català. El text de 1972 recull totes aquelles citades en les regulacions territorials.

Aquestes són, per DO, les primeres varietats autoritzades per plantar i produir vi a Catalunya, per territori.

Varietats de la DO Tarragona (1947)

  • Esquitxagós
  • Garnatxa Blanca
  • Macabeu
  • Moscatell
  • Pansal
  • Picapoll Blanc
  • Malvasia
  • Xarel·lo /Cartoixà
  • Carinyena
  • Garnatxa Negra
  • Picapoll Negre

Varietats DOQ Priorat (1954)

  • Garnatxa Blanca
  • Macabeu
  • Pedro Ximenes
  • Carinyena
  • Garnatxa Negra
  • Garnatxa Peluda

Varietats DO Alella (1955)

  • Garnatxa Blanca
  • Garnatxa Rosada
  • Macabeu
  • Malvasia
  • Pansa Blanca
  • Pansa Rosada
  • Picapoll
  • Garnatxa Negra
  • Sumoll Negre
  • Ull de Llebre

Varietats DO Penedès (1960)

  • Garnatxa Blanca
  • Macabeu
  • Malvasia
  • Merseguera
  • Moscatell d’Alexandria
  • Pansé
  • Parellada
  • Sumoll Blanc
  • Suribat Parent
  • Xarel·lo
  • Cinsault
  • Carinyena
  • Garnatxa Negra
  • Morastell
  • Sumoll Negre
  • Ull de Llebre

L’Estatut de 1972

La Llei 25/70 de l’Estatut de 1972 regularà doncs l’autorització de les varietats de ceps de vinificació en els diversos territoris de l’estat; identificarà les diferents regions vinícoles i llistarà les varietats que es poden fer servir per vinificar en cada regió. Però això dona per un altre article més detallat.

Més notícies
Tractorada de raïm blanc
Les 61 varietats de raïm de Catalunya i la seva data d’origen
Comparteix
Des de l'any 1972 que se n'autoritzen les primeres, el llistat de les que permeten vinificar en l'actualitat ha anat creixent fins a les darreres incorporacions aquest mateix 2023
Carinyena roja en unes vinyes de l'Empordà | Foto: Jaume Pallàs
Catalunya té tres varietats de raïm aprovades que mai s’han autoritzat
Comparteix
Amb plantes, entre d'altres, a l'Empordà i el Priorat, el tràmit ha quedat pendent d'una sol·licitud per part de l'entitat titular o responsable

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa