VadeVi
Sis vermuts innovadors per fer l’aperitiu abans de la mona

És Dilluns de Pasqua i ja ho tenim tot a punt per anar a fer la mona. Avui és dia de sortir, de compartir dinar i de rematar l’àpat amb un bon tros de mona, el dolç típic d’aquest dia sant. El debat sobre si la triarem o no amb figura de xocolata -l’Alèxia Putellas o els concursants d’Eufòria sembla que triomfen aquest 2023-, ja deu estar resolt. Ara només ens falta relaxar-nos i gaudir de l’últim dia de festa i de llargues vacances per aquells més afortunats. Però atenció, ens falta atendre un últim detall. Què hi servirem a l’aperitiu d’abans de dinar?

Si no hi heu pensat encara, no us angoixeu, us donem idees per poder demanar productes innovadors que faran un bon maridatge amb el bon humor del dia. Tots ells són vermuts premiats recentment amb medalla d’or, plata o gran or en la darrera edició dels Premis Vinari dels vermuts catalans. Aquí venen.

El vermut Xalar és del celler Coca i Fitó
El vermut Xalar és del celler Coca i Fitó

Vermut Xalar de Coca i Fitó

S’ha endut el premi a millor vermut innovador de 2023. Es diu Xalar i la seva creació és fruit d’una feina de recerca de prop de quatre anys dels enòlegs Toni Coca i Sílvia Pujol. Aquest vermut neix amb caràcter típic mediterrani, és blanc, s’ha elaborat amb vi i mistela de garnatxa blanca i entre els botànics que s’han fet servir hi destaquen plantes aromàtiques com el romaní, la farigola i el fonoll, les balsàmiques com l’anís verd, la sajolida i el llorer. També s’ha fet servir la maceració de pells de cítrics, arrels, espècies i flors, fins a arribar a un conjunt de més de 30 plantes i espècies diferents. Gran Or als Vinari, que es pot aconseguir per uns 12-13 euros.

Vermut Caràcter Eco

Caràcter Eco de la cooperativa Tres Cadires

Vermut ecològic de Catalunya, artesà i elaborat amb plantes autòctones de Ponent, principalment silvestres. La seva maceració en el vi, que elaboren des de la cooperativa l’Olivera, permet fer un passeig olfactiu i gustatiu entre vinyes, oliveres, timonedes i garrigues de Ponent. Premiat amb medalla d’or als Vinari, té un preu aproximat de 15 euros.

Ampolla de l’Estones Vermut PX

Estones Vermut PX, de Vins de Mas Sersal

Un vermut singular elaborat amb una varietat minoritària a Catalunya, però que des del celler Vins de Mas Sersal coneixen i treballen bé des de fa anys en altres productes. L’Estones Vermut es fa amb pedro ximénes i esdevé un producte autèntic, amb una combinació d’aromes que poden recordar els xeresos i els vins en vel. N’han fet una producció d’unes quatre mil ampolles i les tenen al mercat per 20-21 euros. Medalla d’or als Vinari 2023.

Dos Déus Origins Dry, de Priorat Lab

Dos Déus Origins Dry, de Priorat Lab

El Dos Déus Origins Dry és un vermut més intens i sec que s’elabora al celler de Bellmunt del Priorat a partir de les varietats de raïm macabeu (majoritari) i mistela (al voltant d’un 10%) maridades amb una quarantena de botànics naturals de la comarca, entre els quals hi ha blue ginger, pebre negre i arrel d’angèlica. És un producte ideal per cocteleria i també per prendre sol, en aperitius, com a vermut sec. Enguany s’han endut una medalla de plata als Vinari 2023.

Giniris, de De Muller

Giniris, del celler De Muller

Aquest vermut vindria a ser un còctel en si mateix. Bé, això si no considerem que tots els vermuts ho són, per la quantitat innombrable d’ingredients que s’utilitzen per a elaborar-los. En tot cas, aquest Giniris que fa el celler De Muller té un element encara més singular que li dona l’aportació durant tres mesos de ginebró mentre el vermut fa criança en botes de roure francès. A més a més de ser reconegut amb una medalla de plata als Vinari 2023, també ha estat escollit com a millor vermut per cocteleria i ha inspirat un combinat, l’Iris 2.3. Per 13-14 euros.

Obreboques, de Gerisena

Obreboques, del celler Gerisena

Els seus elaboradors des del celler de Gerisena el descriuen com un “vermut empordanès engarnatxat, original i tradicional al mateix temps”. Es tracta d’un vi aromatitzat fet amb la varietat de raïm garnatxa roja i macerat amb plantes aromàtiques de l’Albera i medicinals del Mediterrani. Un producte fresc, molt cítric que recorda notes de fruits secs i torrats que envelleix durant prop de dos anys en botes de roure. Un bon acompanyant dels aperitius que podeu aconseguir per uns 8-10 euros. Aquest vermut s’han endut medalla de plata als Premis Vinari 2023.

Més notícies
Llistat complet dels millors vermuts de Catalunya de 2023
Comparteix
Són el resultat de la novena edició dels Premis Vinari dels vermuts 2023
Els vermuts s'elaboren seguint fórmules familiars de moltes generacions
Reus fa d’amfitriona de la festa que premia els millors vermuts catalans
Comparteix
Aquest divendres 17 de març a partir de les 12:00 h es donaran a conèixer els resultats dels novens Premis Vinari dels vermuts
Guanyadors Premis Vinari dels vermuts 2023 | Foto: Mireia Comas
El Raval de Barcelona del celler Ronadelles, premi a millor vermut català
Comparteix
Els Vinari dels vermuts han donat a conèixer els guanyadors de la novena edició del concurs en un acte celebrat a la Llotja de Reus

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a abril 10, 2023 | 10:38
    Observador abril 10, 2023 | 10:38
    Abans de menjar la mona o d'agafar-la?. No és pas el mateix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa