VadeVi
El vi podria contenir el secret per allargar la vida

Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia a San Diego (Estats Units) afirma que ha trobat el secret per allargar la vida al llevat que ens dóna el vi. En un article publicat a ‘Science’, els científics expliquen com han creat un interruptor que actua sobre dos reguladors de l’activitat genètica i aconsegueix invertir el sentit de l’envelliment cel·lular. Així, expliquen, han aconseguit augmentar en un 80% el temps de vida del ‘Saccharomyces cerevisiae’ en un procés que, potser, es podria aplicar a les cèl·lules humanes.

Seguint trenta anys d’investigacions

Fa més de trenta anys que ja es va aconseguir que, modificant el gen ‘age-1’, els cucs plans ‘C. elegans’ visquessin fins a un 60% més. Tot i la distància que ens separa d’aquests animals, alguns mecanismes són comuns a pràcticament tots els animals i, per tant, aquest descobriment podia indicar que el mateix mecanisme es podria aplicar a nosaltres.

Fa tres anys, a més, es va trobar un mecanisme clau en l’envelliment del fong ‘Saccharomyces cerevisiae’ que, a més del vi, ens dóna el pa i algunes cerveses. El seu envelliment segueix una de dues direccions: la meitat d’aquests fongs unicel·lulars envelleixen perquè el seu ADN es desestaiblitza mentre que l’altra meitat ho fan perquè els seus mitocondris, que els donen energia, es deterioren, però no passen totes dues coses alhora.

El 'Saccharomyces cerevisiae' envelleix de dues maneres diferents i, trobant l'equilibri, se'l pot fer viure més temps | A doubt / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
El ‘Saccharomyces cerevisiae’ envelleix de dues maneres diferents i, trobant l’equilibri, se’l pot fer viure més temps | A doubt / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Un mecanisme per equilibrar l’envelliment

Així doncs, entre aquestes dues causes d’envelliment, el mecanisme descobert manté les cèl·lules en equilibri, i és aquí on els investigadors han fet servir la biologia sintètica per introduir una forma de controlar-lo. Conegut com un oscil·lador genètic, fa que les cèl·lules canviïn el mecanisme d’envelliment si un d’ells ha avançat massa. Jugant amb això és com els científics han aconseguit allargar la vida dels llevats fins a un 80%, el màxim que s’havia aconseguit mai.

Una possibilitat llunyana per als humans

Els autors d’aquest estudi, a més, creuen que podrien fer servir oscil·ladors semblants per endarrerir, també, la mort de les cèl·lules humanes. En el futur, doncs, els investigadors volen identificar els circuits regulatoris de diversos tipus de cèl·lules humanes i mirar, així, de prolongar-los la vida. Si això funciona el cultius, s’intentarà fer en animals vius. No obstant això, l’enginyeria genètica a aquest nivell requereix molt més temps i, sovint, els circuits són més complicats, de manera que, tot i que pugui ser una promesa de futur sorprenent, d’aquí a que sigui una possibilitat remotament real encara pot faltar molt.

Més notícies
Saccharomyces cerevisiae | Wikimedia Commons
Dos llevats del vi tenen la mateixa adaptació genètica als sulfits
Comparteix
Un estudi descobreix de quina manera actua el Saccharomyces uvarum en l'elaboració de vi
Jornada sobre noves espècies de llevats que poden millorar la qualitat dels vins
Comparteix
Organitzada per l'INCAVI, tindrà lloc el dimarts 23 de març de forma telemàtica
El laboratori de l'Incavi
Determinats llevats en la fermentació del vi poden combatre els efectes del canvi climàtic
Comparteix
L’INCAVI presenta els resultats de dos estudis de recerca sobre el paper dels llevats en l’elaboració de vins
Anna Puig: «Varietats i llevats autòctons fan vins amb segell de país»
Comparteix
Especialitzada en microbiologia i biotecnologia, Puig coordina diversos projectes de recerca a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa