VadeVi
Aproven reduir la densitat de plantació de vinyes a la Xampanya
  • CA

L’Institut Nacional de l’Origien i la Qualitat de França (INAO) ha aprovat la iniciativa ‘vinyes semi-amples’ (VSL), que reduïrà la densitat de plantació de vinyes a la regió de la Xampanya. Segons informa ‘Decanter’, aquesta decisió de l’administració francesa ha estat presa en contra d’una part important del sector del xampany, que havia manifestat la seva oposició.

La proposta aprovada redueix la densitat de plantació de les vinyes de la regió de 8.000 per hectàrea a unes 6.000, deixant 2,2 metres entre files. Entre les raons per canviar la normativa, explica el mitjà, hi ha “reduir el cost de mantenir les vinyes” i també el temps, a més de “reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle” ja que, segons l’INAO, amb aquesta mesura baixarien un 20%.

Es tem la implantació de la verema mecànica

L’origen de la mesura és al Sindicat General de Vinyaters de la Xampanya (SGV), responsable d’implementar les mesures que decideix l’administració francesa. No obstant això, un bon número dels productors més respectats de la regió s’hi oposen, segons ‘Decanter’. Eric Coulon, de Vignerons Indépendants (‘Vinyaters Independents’), afirma que la raó principal d’aquesta decisió és reduir el cost del conreu, mentre que d’altres creuen que es tracta d’un pas previ a aprovar la verema mecànica a la Xampanya. Els productors més orientats a la qualitat, a més, creuen que la reducció de la densitat de plantació farà baixar la concentració als productes acabats.

Forces productors temen que les darreres mesures preses pel govern francès facin caure la qualitat del xampany

Tot i això, el canvi a aquesta densitat més baixa és opcional i no tothom els adoptarà, a causa de l’àmplia oposició que ha despertat. Per exemple, els productors Aurélien Laherte, Aurélien Suenen, Raphaël Bérêche, Fabrice Pouillon i Mélanie i Benoît Tarlant són les cares visibles del col·lectiu ‘NoVSL’, que afirmen que la mesura tindrà efectes perjudicials en la biodiversitat de la regió i del seu sòl i que, a més, perjudicarà el desenvolupament d’una agricultura orgànica i sostenible.

Una decisió en contra de la qualitat

De fet, fins i tot afirmen que les emissions de gasos d’efecte hivernacle podrien augmentar, ja que la separació entre files permetria mecanitzar més els processos i fer servir tractors que, per si això fos poc, també compactarien el sòl i en reduïrien la vida microbiana. Finalment, també creuen que per mantenir la producció amb menys densitat cada cep hauria de produir més, cosa que promouria la tria de clons més productius i un ús de pesticides més elevat, cosa que perjudicaria la qualitat del producte final.

NoVSL, a més, també protesta perquè, malgrat que aquesta decisió ha estat estudiada durant un temps, es va tancar ràpidament durant la pandèmia sense prou informació. Els productors sospiten que la mesura només beneficiarà les empreses més grosses i es queixen que tot plegat està passant en un moment on no caldria distreure’s del que hauria de ser l’objectiu principal del vi de Xampanya: la qualitat.

Més notícies
La Ciutat de la Justícia, seu de l'Audiència Provincial de Barcelona
Xampany o ‘Champanillo’? La sentència està dictada
Comparteix
Els tribunals han donat la raó al gegant francès
Xampany servit en copes | Tristan Gassert / Unsplash
Rússia nacionalitza el xampany
Comparteix
Els productors de la Xampanya s'han posat en peu de guerra i amenacen amb una resposta contundent
Un escumós italià substitueix el xampany als podis de la Fórmula 1
Comparteix
Ferrari Trento serà el vi oficial de les carreres durant les properes tres temporades
Brad Pitt i Angelina Jolie
Angelina Jolie acusa Brad Pitt de ‘segrestar’ el ‘Château Miraval’
Comparteix
L'actriu demana una indemnització de 250 milions de dòlars al seu exmarit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa