VadeVi
L’Olivera fa camí cap a la mínima intervenció
  • CA

L’Olivera presenta nova anyada del seu vi Únic -anomenat així perquè cap any és igual- un dels vins experimentals que fa el celler. Es tracta del cinquè vi de la gamma que surt al mercat amb 2021 i que, més enllà de la novetat, enceta el camí, i així ho apunten des del projecte, cap als vins de mínima intervenció.

Equip de l’Olivera, durant els dies de verema | Foto: L’Olivera

Es tracta d’un monovarietal de cartoixà, fet seguint els preceptes de l’agricultura ecològica procedent de la vinya Catxassa que L’Olivera cultiva en terrasses sostingudes per murs de pedra seca a 550 metres d’altura a Vallbona de les Monges (Lleida). El raïm per elaborar-lo es va collir al setembre del 2021 i es va aixafar amb els peus a la vinya per tal que comencés la fermentació espontània amb els llevats salvatges de la pròpia vinya. La fermentació va acabar al celler en un dipòsit d’acer inoxidable, sense control de temperatura ni cap additiu. Només en el moment previ a embotellar, s’hi va afegir la mínima quantitat de sulfits per assegurar-ne l’estabilitat

Aquesta prova singular és una edició molt limitada de tan sols 617 ampolles que es poden adquirir, només, al celler de L’Olivera a Vallbona de les Monges i a La Vinoteca de Can Calopa (Barcelona), així com a la botiga online de L’Olivera.

L’etiqueta de l’ampolla 382 del vi Únic | Foto: L’Olivera

Una imatge única premiada amb un Laus de plata 2022

La imatge gràfica de l’Únic és obra dels dissenyadors Pau Llop i Esteve Padilla, de l’estudi gràfic 131.gd, que amb l’etiqueta de l’anterior anyada del vi Únic va obtenir medalla de plata en els premis Laus de disseny.

Aquest 2021, diran des del celler, “l’etiqueta també juga amb la simplicitat i l’honestedat” i se serveix del joc tipogràfic que han seguit en els últims vins: el número de cada ampolla constitueix la imatge de l’etiqueta, convertint-la així, “en una peça única“.

En aquesta ocasió la tipografia s’inspira en un número “2” que apareix escrit a mà en alguns documents fundacionals de L’Olivera. Per l’encapsulament, s’ha optat per deixar l’ampolla nua, només amb un petit lacrat a la part superior, que evoca així la nuesa dels vins, com aquest, de mínima intervenció. 

Més notícies
Un treballador a les vinyes de L'Olivera | cedida
L’Olivera acull el primer Erasmus per a joves en situació de vulnerabilitat
Comparteix
Una desena de joves europeus treballaran i es formaran als cellers de Vallbona de les Monges i a Barcelona
Un dels joves extutelats que treballa a L'Olivera | L'Olivera
L’Olivera suma joves extutelats al seu projecte social i cooperatiu
Comparteix
Actualment n'hi ha tres, que treballen alhora que aprenen i es formen per tenir un futur més esperançador
Barcelona, vista
L’Olivera organitza un diàleg sobre el paper de Barcelona com a referent gastroturístic
Comparteix
Tindrà lloc aquest proper 8 de juliol i comptarà amb Maria Nicolau i Ernest Cañada, moderats per Ruth Troyano

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa