VadeVi
L’augment d’animals salvatges posa la pagesia de Ponent contra les cordes
  • CA

L’augment de les poblacions dels animals salvatges durant els darrers anys ha posat contra les cordes els agricultors i ramaders de les comarques de Ponent. És per això que fa temps que demanen mesures per combatre’ls, com ara l’ús de biocides per reduir la població de conills o un pla per esterilitzar les femelles de senglars. Si no és així, continuaran fent malbé cada cop més sovint els seus cultius i, com avisa el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, en declaracions a l’ACN, “d’aquí a dos anys hi haurà més senglars que pagesos”.

Els afectats, “tips”

L’horta de Lleida pateix atacs cada cop més freqüents de fauna salvatge, una situació que fa temps que denuncien els agricultors. Els senglars, a més, sovint es mengen les arrels dels fruiters joves i això fa que triguin el doble a començar a produir. “N’estem tips” afirma Roqué, que lamenta que el govern no tingui un pla eficaç contra senglars, cabirols i conills i que les administracions “es passin la pilota” en comptes de resoldre aquest problema que redueix la producció d’aliments a més de suposar una despesa extra per als pagesos.

Les destrosses dels senglars causen pèrdues enormes als agricultors | ACN
Les destrosses dels senglars causen pèrdues enormes als agricultors | ACN

Aquestes pèrdues, afirma el sindicat agrari, són deu cops superiors al que costaria fer servir biocides en el cas dels conills i tenir un pla d’esterilització per a les femelles de senglars per reduir-ne el ritme de reproducció. “Si traiem ajudes perquè la gent faci aliments” i, alhora, “estem produint per alimentar fauna salvatge en comptes de persones, algú aquí hi ha de posar remei”, sentencia Roqué.

Les pèrdues poden arribar a ser enormes

Un exemple és en una finca de pomeres joves a prop del terme de Corbins. Allà, els senglars han passat de ser una anècdota a una constant i, a més, busquen les arrels dels arbres per alimentar-se. El rastre més visible que deixen són zones de terra remoguda i forat de fins a més de 30 centímetres.

Els senglar deixen forats molt grossos als camps i ataquen les arrels dels arbres, alentint-ne el creixement | ACN
Els senglar deixen forats molt grossos als camps i ataquen les arrels dels arbres, alentint-ne el creixement | ACN

La seva petjada, però, també es veu al creixement dels arbres: es van plantar fa dos anys i haurien de fer entre 2 i 2,5 metre d’alçada, però molts d’ells no arriben ni al metre. Els senglars fan que els arbres tardin fins el doble de temps a comença a produir. “Si als 4 anys l’arbre havia de produir al 80% i als 6 fer-ho ja al 100%, ara ens en anem a 10 anys, això si para aquí. Si no, s’haurà d’arrancar i el pagès haurà perdut 15 anys“, explica Roqué. A més, la pèrdua no és només en producció sinó que cal sumar la despesa de tornar a tapar els forats del terra per posar l’explotació com estava abans i evitar accidents amb maquinària.

Més notícies
Les vinyes d’Espelt Viticultors pateixen les incursions dels senglars | Espelt Viticultors
Una “tempesta perfecta” dispara els atacs de senglars a les vinyes
Comparteix
La superpoblació, la sequera i la falta de menjar al bosc els empeny cap als camps, on han causat destrosses greus
El creixement enorme de la població de senglars està causant problemes de tot tipus | Ajuntament de Barcelona
Reclamen més acció a l’Estat per controlar les poblacions de senglars
Comparteix
Unió de Pagesos demana actuacions i recursos per frenar la transmissió de la Pesta Porcina Africana
Destrosses causades pels senglars a Testuan | Quim Colomer
Els senglars, una amenaça greu per a les vinyes catalanes
Comparteix
Aquests animals han causat grans destrosses en algunes zones i ara, la Generalitat ha anunciat un pla per reduir-ne les poblacions
S’activa el pla de xoc per controlar les poblacions de senglar a la vinya
Comparteix
En el marc del quart operatiu de l’INCAVI i les DO s’ha coordinat la posada en marxa d’aquest Pla del Departament per protegir les vinyes i la seva producció dels danys provocats per aquests mamífers

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Hay que ser 'franco' a febrer 08, 2023 | 21:09
    Hay que ser "franco" febrer 08, 2023 | 21:09
    No patiu, que us vindran a ajudar els urbanites eco-ganduls, per mostrar-vos el camí de l´extinciò.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa