La Barcelona Wine Week (BWW) tornarà entre els propers 5 i 7 de febrer de 2024 al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona. Ho farà reunint més de 850 cellers de 70 DOs de l’estat espanyol, els seus millors vins i un centenar d’experts, sommeliers i elaboradors que avançaran les properes tendències del sectors. La BBW, doncs, encara la quarta edició amb xifres de rècord i consolidant-se com una cita ineludible i un saló de referència en vins de qualitat, que mostra a importadors de tot el món la gran oferta de vins de l’estat espanyol.
Un “enorme interès” per part del sector
A la presentació de la BBW, que ha tingut lloc quests dimarts a Madrid, el seu president –i també president de la DO Cava–, Javier Pagés, ha afirmat que el saló ha esdevingut “la cita on tots els professionals del vi volen ser”, per raons com el seu “model exclusiu”, la presència de “compradors de nivell que generen grans oportunitats de negoci” i un programa de tasts i ponències “inspirador”. És per això, diu que ha rebut un “enorme interès” per part del sector i que s’ha penjat el cartell de ‘complet’ en un “temps rècord”.

“Una aposta clara per la qualitat i l’excel·lència”
No obstant això, i que continua creixent, Pagés ha afegit que la BBW no té com a objectiu “la quantitat d’oferta” sinó “una aposta clara per la qualitat i l’excel·lència”, cosa que el converteix en “un esdeveniment prèmium”. Això és especialment important perquè, al saló, hi participaran 650 grans compradors i importadors de països estratègics de diversos continents i 1.000 compradors estatals. En total, s’espera que durant la BBW se celebrin més d’11.400 reunions entre aquest compradors i les empreses expositores.
Una presència catalana destacadíssima
Entre aquestes en destaca, pel que fa a la representació catalana, la presència de Juvé & Camps, Freixenet o Vallformosa, a més de centenars de cellers mitjans i petits de més de 70 DOs. Les que tindran més representació seran la DO Cava i la DO Penedès però també hi seran altres com Priorat o Costers del Segre, entre d’altres. De fet, Catalunya serà la comunitat autònoma amb major presència a una BBW que creixerà en espai en un 12%, arribant als 7.000 metres quadrats.

Trens grans àrees i una temàtica destacada
El saló s’estructurarà en tres grans àrees. La més gran serà BWW Lands, amb els cellers organitzats per DOs i altres segells de qualitat. Després hi haurà BWW Brands i BWW Complements&Tech, amb algunes de les marques més reconegudes del mercat; i finalment BWW Collectives i BWW Impulse, que reunirà petits projectes i microcellers.
A més, també hi haurà un gran programa d’activitats amb experts, Masters of Wine, sommeliers, crítics i elaboradors que analitzaran els reptes i tendències del sector i oferiran tastos únics. En aquesta edició, la temàtica central serà ‘Recipients per a l’elaboració i criança del vi: recueprar i innovar’, que tractarà sobre la tendència a fer servir recipients singulas, nous o recuperats, perquè el vi s’expressi amb llibertat i puresa: àmfores, tines, ous de ceràmica, ciment o granit; barriques i fudres de fustes singulars, almàsseres de pedra, tines ancestrals de pedra seca…

Algunes sessions destacades
En destacaran sessions com el tast ‘Criances alternatives, la vinificació més enllà de la fusta’. La BWW 2024 també reunirà els guanyadors del concurs de Millor Sommelier de l’Estat de 2019, 2021 i 2021 –Diego González, Gabriel Lucas i Álex Pardo– per parlar de macrotendències en l’elaboració del vi; i els elaboradors Raül Bobet, Alfredo Maestro i Miquel Palau explicaran com vinifiquen en almàsseres d’entre els segles XII i XIX. Els materials i recipients, a més, protagonitzaran l’espai Wine Tasting Journey, que oferirà un tast autoguiat amb 70 vins envellits en recipients singulars.

A més d’això, l’espai BWWHub acollirà conferències i taules rodones sobre sostenibilitat, internacionalització i digitalització dels cellers, amb sessions com la que analitzarà l’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) al sector o la que se centrarà en l’exportació als Estats Units. A més, també s’analitzaran tècniques per a la reducció de la petjada de carboni i cellers com Masaveu, Arizcuren o Mar de Frades presentaran les seves accions d’adaptació al canvi climàtic. A més, també s’analitzaran les noves normes d’etiquetatge o les tendències de consum de vi sene alcohol, amb una taula rodona amb Matarromera, Família Torres i Juan Gil.
La BWW torna a escampar-se per Barcelona
Finalment, i com ja és tradició, la BWW s’escamparà per tota la ciutat amb el programa Barcelona Likes the City, amb l’Hotel Wine Tour agermanant diverses DOs amb hotels de 5 estrelles que oferiran tasts, maridatges i altres propostes que donaran a conèixer els vins del seus cellers.