El vi tornarà a omplir tota una setmana d’activitats arreu del territori català en el marc d’una nova edició de la Setmana del Vi Català que enguany tindrà lloc del 4 al 13 de novembre. Precisament aquest dilluns s’ha fet la presentació oficial d’un programa que contempla més d’un centenar d’activitats on es vincularan producte i vinya amb el turisme, la gastronomia i la música, entre moltes d’altres disciplines, donant resposta a un grapat de propostes fetes pels mateixos agents actius del sector.
La directora general de l’INCAVI Alba Balcells presentava les novetats de l’edició al World Trade Center de Barcelona, acompanyada de la sommelier Clara Antúnez, que oferirà una activitat que vincularà la música i el vi, i el col·lectiu de cellers del Vi Novell, que tornen a Barcelona amb la tradicional festa de benvinguda a aquest primer vi de la collita.
Balcells ha posat l’accent en l’aspecte col·laboratiu de la Setmana del Vi Català, apuntant que es tracta “d’una festa de tots, que agrupa activitats a tot el territori i per a diferents públics, organitzades per moltes persones i col·lectius amb l’objectiu de mostrar la riquesa i el potencial de Catalunya com a país de vinyes i de vins”.

El showroom del vi català a Fira de Barcelona
La Setmana del Vi Català disposarà d’un espai per al públic professional de la mà de Prodeca, al Gastronomic Forum, on hi haurà el Showroom del Vi Català, un aparador amb 32 cellers catalans que mostraran les seves novetats a restauradors i distribuïdors de vins.
Per complementar la mostra, l’INCAVI ha posat en marxa l’Aula de la Setmana del Vi Català que enguany, a més de ponències, també inclourà la possibilitat de participar en sessions de tast. Els periodistes Empar Moliner i Ramon Francàs obriran l’espai amb una gravació del programa Tast Vertical de Catalunya Ràdio, hi haurà una sessió de literatura i vi de la mà de la col·lecció Vibop que dirigeix la periodista Montse Serra, o es presentaran les dades clau de la presència de cellers catalans a les xarxes socials i es farà una radiografia dels influencers del vi amb Enoturista.cat.
De tastos, es comptarà amb una classe magistral de la DO Cava conduït per Sílvia Cullell, un recorregut pels set paisatges de la DO Costers del Segre amb el sommelier Jordi Martínez o les varietats de la DO Pla de Bages de la mà del seu president, Joan Soler. També es presenta de nou el projecte Biodiversitat que posa en relleu la relació del paisatge botànic de les vinyes amb les aromes del vi desenvolupat pels cellers Vinyes Domènech, Perelada, LaFou, La Gravera i Can Feixes, coordinat pel clúster vitivinícola INNOVI i amb l’INCAVI com a centre de recerca.
Torna el Vi Novell a Barcelona i neix el ViViVi
Albert Blay, del celler Ronadelles i com a representant del col·lectiu de cellers del Vi Novell ha explicat que l’arribada dels primers vins de l’anyada 2022 tornarà a celebrar-se amb la Festa del Vi Novell que tindrà lloc el dissabte 12 a Barcelona i que reunirà propostes de 13 cellers catalans de 7 denominacions d’origen. D’aquesta manera, enguany es recupera un esdeveniment que els dos darrers anys va quedar en suspens a causa de la pandèmia. Després de la festa, el vi novell començarà una gira per Catalunya amb una wine truck.
La Setmana del Vi Català també comptarà, a més a més amb una activitat que vincula la música i el vi que té per nom ViViVi Barcelona. Presentada per la sommelier i comunicadora Clara Antúnez, ha explicat que es tracta d’una acció “sorprenent i sensible que mostra la convergència entre la història del vi i la història de la música”. Una dansa de vins i sons “que arribarà a l’ànima i que mostra la profunditat i les emocions que poden transmetre els vins i la música”, apuntava Antúnez. L’espectacle tindrà lloc en una sala especial de Gràcia, a Barcelona.i.
Més de 100 activitats per a tots els públics
El programa de la Setmana del Vi Català està estructurat en cinc grans eixos: enoturisme, gastronomia i restauració, activitats comercials, cultura i vi i activitats divulgatives. Totes elles es poden consultar per dia i per localització a la pàgina web creada per l’ocasió: www.setmanadelvicatala.cat, des d’on es pot contactar amb l’organitzador i reservar l’assistència.
D’entre totes les activitats, en destaquen també el Most Festival, el festival internacional de cinema del vi; el vessant acadèmic que hi aportarà el Congrés dels Enòlegs, previst per divendres 11 de novembre; i d’altres activitats locals com la Mostra de Vins de Malvasia de Sitges, prevista per diumenge 13 de novembre, o el Tapantoni, que torna de nou amb una ruta pel barri de Sant Antoni de Barcelona.
El detall de tota la programació es pot consultar al lloc web www.setmanadelvicatala.cat.