VadeVi
La Confraria del Cava honora ‘el vi de perles’ en la seva festa anual
  • CA

Els Confrares entraven ordenadament a la sala dirigint-se cap a l’altar mentre sonava de fons l’himne de la Confraria. “Turons i plans de vinya verdosa, coves lluents de vins d’or fi; la saltirona bombolla xopa, la terra de Sant Sadurní (…) Cava!, Cava!, Cava!“.

Tot plegat donava l’inici a una nova festa de l’entitat, la tercera Gala del Cava, “nit especial, jornada de retrobament”, deia a tall de benvinguda l’Eduard Sanfeliu, president d’aquesta entitat que compta amb més de quaranta anys de vida (es va fundar l’any 1979), durant la qual es va nomenar els nous ambaixadors del producte, els confrares d’honor, numeraris i de mèrit. A més a més, també va ser nit d’homenatge per Joan Juvé i Santacana, de Juvé & Camps, i expresident de la Confraria.

L’enòloga Eva Plazas va conduir l’acte | Foto: E.V.

Els i les noves Confrares

Enguany, el Confrare d’Honor ha estat John Hoffman, CEO de la companyia GSMA i conseller delegat del Mobile World Congress a Barcelona. Hoffman, a qui també ha estat nomenat català de l’any 2022, va agrair “l’honor” que representa aquest nomenament, tot confessant que és “un gran amant dels vins i el cava“. Amb ell, la vetllada també va distingir com a confrares de mèrit a quatre professionals que representen, en paraules de l’entitat, tres valors essencials per la divulgació i promoció del producte.

Gessamí Caramés, xef i copresentadora del programa Cuines de TV3, representa aquest vessant més gastronòmic, que “sempre està present darrere d’una copa de cava”. Ferran Vila, millor sommelier d’Espanya 2022, que en farà de prescriptor i “aconsellarà el maridatge perfecte”, des d’una sala de restaurant o altres espais divulgadors; i des de la mirada de la comunicació, Mònica Usart, meteoròloga de Rac 1, “peça imprescindible per a conèixer i entendre la metrologia i els canvis que venen”, i Eva Vicens “que dona veu al Cava des de diversos vessants, també els socials i solidaris”.

Amb ells, s’ha nomenat també Confrares de Número a Glòria Collell, Carles Jiménez Morera, Pedro Ferrer, Anna Pascual, Mireia Tetas i Santiago Raymond.

Complementant les mencions de la nit, un homenatge a Joan Juvé Santacana, president de Juvé & Camps i qui fou també president de la Confraria fa uns anys, per una vida dedicada al Cava. Juvé recollia el reconeixement emocionat i agraït, tot recordant una llarga vida dedicada al cava “per veritable vocació“.

John Hoffman, en el moment de recollir la insígnia que el fa Confrare d’Honor | Foto: E.V.

“Internacionalització i modernitat”

La Confraria del Cava segueix sumant anys, malgrat que se senten, i així també ho han reivindicat durant la Gala, que els calen més suports de l’Administració i del sector. La seva voluntat, diran, és la de seguir enaltint les bondats del cava i d’un sector productiu molt important pel Penedès i per Catalunya, iniciant una nova etapa d’internacionalització i modernització de l’entitat. “El cava s’ho mereix“, apuntava el president Eduard Sanfeliu.

“La meva il·lusió i la dels membres de la Junta és que en les properes activitats de 2023 ens puguem retrobar retrobar i brindar amb una copa de capa“. “El vostre suport és més important que mai“, concloïa el president.

Himne complet de la Confraria

Turons i plans de vinya verdosa,
coves lluentes de vins d’or fi,
la saltirona bombolla xopa
la terra de Sant Sadurní.

Les flaires el vent escampa
des del sot a l’infinit,
són alades verdes de joia
que caminen dia i nit.

Cava!

Cava!

Cava!

Vi romàntic
Vi de perles
Vi d’estrelles

Cava!

Cava!

Cava!

Aixequem la copa!
Salut, vigor, victòria.
Cantem els himnes d’esperança
que el vi de Cava és la nostra glòria.

Lletra: Mateu Carbonell i Razquín; Música: Antoni Torelló i Casanovas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa