VadeVi
Sanfeliu: “La Confraria pot fer molt pel cava però necessita més suports”
  • CA

Va agafar la presidència de la Confraria del Cava amb un projecte que volia ser el màxim d’inclusiu i sobretot, atractiu per a les noves generacions de cavistes del país. Eduard Sanfeliu va tenir clar que per seguir sumant anys a una entitat de tant llarga tradició calia modernitzar-se, viure més d’acord amb la realitat del moment. “Sempre hem pensat en activitats que enforteixin el cava, dirà a Vadevi, que el facin un producte interessant per a tothom i sobretot que es deixi de vincular exclusivament a les festes o celebracions”.

“El cava és molt gastronòmic, i li veiem encara un major potencial si aconseguim que s’entengui com a producte de gaudi per qualsevol moment que te’n vulguis destapar una ampolla”, comparteix.

Precisament seguint aquesta filosofia s’han gestat algunes de les darreres accions realitzades des de l’entitat. Aquest 2022, per exemple, s’ha inaugurat una jornada de promoció del cava rosat, un producte únic, singular, al qual s’hi ha volgut donar més força i protagonisme. “La Nit dels Rosats, alta gastronomia i tastos selectes vol donar a conèixer la diversitat d’aquests productes i demostrar la seva versatilitat com a bons acompanyants de la més alta gastronomia”, apuntaven els organitzadors durant la inauguració de la festa.

‘La Nit dels Rosats’ està organitzat per la Confraria del Cava i CavaWomen

Més enllà d’això, i seguint amb l’objectiu promocional, organitzen altres accions com la tria del cava que se servirà a tots els actes del Rotary Club, la Nit dels Màgnums que repetirà un any més coincidint amb el Cavatast, la presentació d’una nova anyada del Cava amb Cor, i el tradicional sopar de la Confraria que s’acostuma a celebrar durant el mes d’octubre.

En aquest últim esdeveniment, explica Sanfeliu, es continuarà nomenant el Confrare d’Honor i alguns Confrares de Mèrit, per ampliar els i les ambaixadores del Cava; i es premiarà la trajectòria de Joan Juvé, de Juvé & Camps, coincidint en l’any en què la família celebra el centenari de la seva fundació.

La Confraria reprén la Gala del Cava | Ramon Roset

El retorn de la Reina (o ambaixador) del Cava

La figura de la Reina del Cava va desaparèixer després de molts anys destacant una personalitat en el marc d’una de les grans festes que organitzava tradicionalment la Confraria. No sense certa polèmica, cal recordar. Malgrat tot, Sanfeliu entén que, fugint d’aquesta terminologia, l’esdeveniment permetia celebrar el Cava en una festa que era oberta a tothom i que permetia a la vegada reivindicar l’estreta vinculació d’un municipi com Sant Sadurní amb el cava i l’elaboració d’aquest vi escumós.

“Creiem que aquesta festa s’ha de recuperar, potser no nomenarem reis o reines sinó ambaixadors, o altres noms; peròel poble i la seua gent es mereix una festa així que reti homenatge a la llarga tradició que ens vincula amb aquest producte”. De fet, fa fa uns mesos que s’està buscant algun perfil que pugui encaixar amb aquesta figura, o sigui que no serà estrany el dia que anunciïn que ja hi ha nova data.

Eduard Sanfeliu en una imatge d’arxiu | Foto: Confraria

“Som necessaris pel bé del sector”

“La Confraria del Cava és necessària pel bé i futur del sector“, comenta el president. I malgrat això, “malgrat sentir que estem fent el possible per promocionar el producte, la tradició, els orígens…, no rebem el suport que ens ha de permetre continuar sumant”.

Sanfeliu explica que històricament el Consell Regulador ha avalat econòmicament l’entitat, però que en els últims anys hi ha hagut una davallada considerable en la quantitat de diners que hi inverteix. I també apunta en direcció a l’Administració. “Estem fent els possibles per organitzar activitats amb un pressupost molt baix, lamenta, i penso que entre tots hem de poder contribuir a fer-la funcionar perquè només volem sumar i millorar la projecció i reconeixement del producte i els seus elaboradors”, conclou el president.

Més notícies
Copes de cava | DO Cava
Tres cellers opten a posar el seu cava al Club Rotary la temporada 22-23
Comparteix
El proper 9 de setembre els productes finalistes s'enfrontaran a un tast a cegues que en determinarà el guanyador
La Confraria del Cava, obligada a estrènyer-se el cinturó
Comparteix
Enguany no hi haurà l’acte de nomenament d’Ambaixadors del Cava a la Plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní, i el que hauria de ser la '38a Setmana del Cava' queda substituïda per 'Confraria del Cava: 40 anys d’història'
Els germans Roca donen suport al 'Cava amb Cor' de Càritas
Josep Roca apadrina el ‘Cava amb Cor’ de Càritas
Comparteix
De la venda de cada ampolla, es destinaran dos euros a projectes que duu a terme l'entitat en suport a infants i joves vulnerables d'arreu de Catalunya

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manuel Durán Samaranch a setembre 06, 2022 | 17:18
    Manuel Durán Samaranch setembre 06, 2022 | 17:18
    mentres las varietats francesas segueixin sent autoritzadas el Cava seguirá sent un escumos de tercera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa