Luis Cortés és el secretari general de La Unión Extremadura, una Organització Professional Agrària que opera de manera independent en la defensa dels interessos dels pagesos i ramaders extremenys. Ha estat una de les veus habituals en la reivindicació del paper dels productors de cava del territori i ara fan balanç del resultat de les eleccions que ha renovat els membres del Consell Regulador de la DO.

Aquesta situació mai s’hauria d’haver donat“, diu en relació a la votació entre dues candidatures per decidir el cens B. “Tenia més sentit que haguéssim creat una candidatura única que respectés els percentatges de representativitat del nombre de censats per territori”, comenta en declaracions a Vadevi. “Som conscients que a Catalunya en són més, de productors, i de fet ja sabíem que els resultats mai ens podien haver donat més d’una vocalia; precisament per això, insistirà, “era més lògic anar de la mà i presentar-nos junts amb dos representants per Catalunya i un per nosaltres”.

“El que passa és que Catalunya volia quedar-se amb les dotze vocalies, i no que entréssim nosaltres al Consell”, continua Cortés. “I sincerament, és una pena perquè tots volem el mateix, que és el millor pel Cava”, afegirà. “No hi ha diferències entre els productors d’un o altre territori, l’única discrepància -apunta- està en la limitació o creixement d’hectàrees de plantació, cosa que tampoc és especialment significativa perquè estem parlant de xifres molt baixes”. Tot i així, lamenta, “també és cert que mai no s’hauria d’haver arribat als tribunals“, cosa que sí ha passat en diverses ocasions.

Luis Cortés en una imatge recent | EP

“Ens hem de deixar de disputes internes; el cava és un sector que genera riquesa a la indústria i una activitat empresarial molt important; i a més a més, té molt de potencial i agrada al consumidor”, dirà. “El que hem de fer és trobar la manera de promocionar-lo, de desestacionar-ne el consum i de donar-lo a conèixer com a producte de qualitat que és”, continua.

Fins ara, dirà Cortés, “sentíem que hi podia haver interessos discriminatoris vers els productors espanyols, però ara que hem aconseguit entrar -tindran veu i vot dins el consell regulador per primera vegada en la història- estendrem la ma per intentar aconseguir tots els consensos possibles pel benefici del cava”.

Amb els resultats “hem aconseguit el que volíem, i estem molt contents“, apunta Cortés. Ara, en relació a la presidència, i davant la pregunta si estan d’acord en la continuïtat de l’actual president Javier Pagès, la resposta és clara. “Si reuneix tots els suports, endavant; el que és important és que totes les decisions siguin de consens”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: borinot a juliol 13, 2022 | 10:47
  borinot juliol 13, 2022 | 10:47
  Catalunya NO, perwuè el cava és català, una altre cosa, és fatxanet i codorniu
 2. Icona del comentari de: El cit campejador a juliol 13, 2022 | 13:56
  El cit campejador juliol 13, 2022 | 13:56
  Estoy casi de acuerdo al 100% con este señor, pero matizaría: "los indepes supremacistas no nos querían en el Consejo del Cava" en vez de "Cataluña". Yo estoy encantado de que el Consejo del Cava cada vez sea más plural y con mayor cantidad de aportaciones de calidad... pero que no se confundan en Extremadura, que distingan entre los supremacistas filonazis (que mandan mucho pero son pocos) y el resto de catalanes.
  • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a juliol 14, 2022 | 09:26
   uno que vive en Tabarnia juliol 14, 2022 | 09:26
   que ha voste l,hi agrada Freixenet i Codorniu? ara entenc l,ho aigualit que te el seu pobre cervellet
  • Icona del comentari de: Joan a juliol 14, 2022 | 10:20
   Joan juliol 14, 2022 | 10:20
   Pensava que aquí havíem vingut a parlar del cava.... però aquest descarat menyspreu nacionalista espanyol crec que no ha de quedar sense contesta. Nen, no et confonguis, si a Catalunya hi ha "supremacistas filonazis" com tu dius, aquests no poden ser mai catalans. Catalunya no pot ser supremacista, ni que ho volguès, perquè no té exèrcit patriòtic, ni policia patriòtica, ni jutges patriòtics, ni clavegueres patriòtiques. Tot això ho teniu vosaltres, els nacionalistes espanyols, els únics que podeu ser supremacistes. Per altra banda, sàpigues que Catalunya tampoc és nazi. Allò que Catalunya és i representa sempre ho ha perseguit amb sanya el feixisme, tant ahir com avui, i mai cap feixista ha perseguit un altre feixista
 3. Icona del comentari de: Anònim a juliol 13, 2022 | 14:26
  Anònim juliol 13, 2022 | 14:26
  El problema del que el beuratge fastigós que fabriquen empastifa tothom. Perquè no es busquen una altra denominació els extremenys? .. suggeriments: "suco de la mòmia del caudillo" , "elixir de les calces de Isabel la catòlica", "pixados d'Hernan Cortés", "elixir del brassso incorrussto de Santa Teresa", "por el imperio hassia Diós", "terssios de Flandes", "Division Assul", "Caspanya Canyí", etc
 4. Icona del comentari de: ovol a juliol 13, 2022 | 15:57
  ovol juliol 13, 2022 | 15:57
  Normal, haurem de potenciar el Cortinat.
 5. Icona del comentari de: Se'l fotin al cul a juliol 13, 2022 | 18:16
  Se'l fotin al cul juliol 13, 2022 | 18:16
  Aquest Cortés és parent del Cortés mata-indis que també era extremeny?
 6. Icona del comentari de: Titallarga a juliol 13, 2022 | 18:49
  Titallarga juliol 13, 2022 | 18:49
  Aquest paio no sen adona q el cava català és un cava supremacista. El millor del món.
 7. Icona del comentari de: Queralti a juliol 14, 2022 | 08:34
  Queralti juliol 14, 2022 | 08:34
  aquest "senyor " li podríem recordar la campanya que ells varen fer contra el cava Català, i llavors crec que el consell regulador es per millorar-ne la qualitat i no competir amb preu i una baixa qualitat per això ja tenim les grans marques que ara tenen la seu social a espanya ( codorniu etc.)
 8. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a juliol 14, 2022 | 09:24
  uno que vive en Tabarnia juliol 14, 2022 | 09:24
  quant el que es fa no te calitat, el millor que podrian fer es D.O. Sifon
 9. Icona del comentari de: Españistán a juliol 14, 2022 | 09:27
  Españistán juliol 14, 2022 | 09:27
  Doncs ara ja podem criar porcs amb denominació de Jabugo a Catalunya 😀

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa