VadeVi
Descobertes al Penedès les restes intactes d’un celler prefil·loxèric
  • CA

Durant les obres de reforma del nucli antic de Sant Pere de Riudebitlles, a l’Alt Penedès, el gener de 2021 es van trobar els primers indicis d’unes restes arqueològiques que podrien ser del segle XVIII. Es tracta d’un celler anterior a la plaga de la fil·loxera, que va aturar l’activitat en aquell moment i que, intacte, és el primer d’aquest tipus que es troba.

El celler s’ha pogut identificar gràcies a una campanya conjunta de l’Ajuntament de la localitat i la Diputació de Barcelona, que aquesta primavera ha desenterrat un recinte de més de 20m2, amb tres cups, un dels quals es troba en perfecte estat. Entre les restes també s’han trobat pinyols de raïm sense carbonitzar.

Les restes d'un celler prefil·loxèric trobades a Sant Pere de Riudebitlles | ACN
Les restes d’un celler prefil·loxèric trobades a Sant Pere de Riudebitlles | ACN

Un descobriment excepcional

Els directors de la campanya han explicat, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, que es tracta d’una troballa excepcional ja que, normalment, els cellers tan antics sempre han estat modificats en èpoques posteriors. Les restes eren a tocar de la rectoria i corresponen a unes instal·lacions que, segons diversos mapes, van funcionar fins el 1884.

Si bé les restes trobades ara són dels segle XVIII i XIX, es creu que pot existir una zona més antiga, fins i tot anterior al 1700, ja que els investigadors, en base als estudis amb georadar, creuen que el recinte tenia una superfície d’uns 60m2. Dels tres cups, dos són sota sol urbanitzat, però el que s’ha pogut recuperar conserva totes les rajoles, fetes de ceràmica no vidriada, com es feia a l’època en què funcionava el celler.

Les restes quedaran al descobert perquè veïns i visitants en puguin gaudir | ACN
Les restes quedaran al descobert perquè veïns i visitants en puguin gaudir | ACN

Unes restes úniques molt apreciades pel poble

Justament, l’excepcionalitat del jaciment fa que no pugui ser comparat amb restes coetànies, ja que la majoria han estat o bé reformades amb el temps o bé destruïdes. En aquest cas, la seva conservació es pot deure a la preservació que ha tingut històricament el nucli antic, que ha mantingut la morfologia dels carrers centrals i ha ajudat a conservar el celler sota terra.

Entre les restes, s’han trobat restes de ceràmica i també pinyols d’oliva i raïm, tot i que els primers estan carbonitzats, cosa que indica que els van fer servir per fer foc, els segons estan intactes, i fins i tot es podria estudiar quines varietats de raïm es conreaven al Penedès abans que la plaga de la fil·loxera destruís totes les vinyes.

L’alcalde de Sant Pere de Riudebitlles, Joan Llort, ha explicat a l’ACN que la troballa és “un tresor” pel poble. “Teníem un somni i s’ha acomplert”, ha afirmat, en relació a les sospites que hi podia haver un celler prefil·loxèric enterrat al poble. Mentre no s’adequa l’espai, les restes quedaran al descobert per mostrar-les als visitants dels esdeveniments culturals que tindran lloc al poble durant aquest mes. Després, se li vol donar una empenta com a reclam turístic.

Més notícies
Detall del descobriment arqueològic a Jean Leon | cedida
Localitzen un nou jaciment iber al Penedès
Comparteix
Els treballs amb una nova plantació a la finca de Jean Leon han fet aflorar sitges i restes de ceràmiques del segle III i II a.C.
Fa 2.600 anys, durant l'època del Primer Temple de Jerusalem, aquests recipients havien contingut vi especiat i oli d'oliva per a les elits dominants | Universitat de Tel Aviv
Troben a Jerusalem restes de vi especiat de fa 2.600 anys
Comparteix
Els residus de tretze recipients de fang de l'època del Primer Temple han estat analitzats i s'hi han trobat indicis clars
Fragment d'una premsa de vi ibèrica localitzada a Cunit | ACN
Troben a Cunit les restes d’un celler iber
Comparteix
Aquestes troballes recents reforçarien la hipòtesi que al Penedès ja es produïa vi abans de l'arribada dels romans
Bombardeig a les Borges Blanques el 1938 |  Stato Maggiore Aeronautica Militare / Ufficio Storico de Roma.
Enoturisme i refugis aeris, un passeig per la nostra història recent
Comparteix
Les propostes culturals al voltant d'aquests dos elements són presents per tot el país

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa