VadeVi
Les DO afectades pel presumpte frau, expectants amb el procediment judicial
  • CA

A Catalunya en són cinc les denominacions d’origen que s’han vist afectades pel que ja anomenem ‘cas Reserva de la Tierra‘. D’entrada, i això ens remunta al mes d’octubre del 2021, les DO Montsant, DO Terra Alta i DOQ Priorat van unir-se per denunciar una situació que havien detectat i investigat internament; poc després, s’hi sumaven la DO Tarragona i DO Catalunya, arran de trobar distintius d’ambdues entitats en el moment de la requisa de material a l’empresa on s’imprimien els suposats segells il·legals -que ara ja sabem es troba a Múrcia.

Des d’aleshores, cada territori vitivinícola del país ha anat seguint el procés; i ara, s’enfronta a la decisió del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus de cridar a declarar sis persones relacionades amb cinc empreses que s’estan investigant. La cita està programada pels dies 21 i 22 de setembre d’enguany.

Des de la DO Catalunya entenem que el procés judicial avança i això és una bona notícia. Convé esperar i respectar el procediment“, comenten des de l’entitat a Vadevi; una màxima que comparteixen des de la resta de DO, que també són conscients del moment crucial de tot plegat i de la importància que la justícia faci el seu camí. “És un cas greu i volem és que la justícia actuï per fer pagar les conseqüències a qualsevol activitat fraudulenta”, afegiran des de la DO Tarragona. “Estem amatents a l’evolució del procés judicial”, apuntaran des de la DO Qualificada Priorat.

Pilar Just és presidenta de la DO Montsant des de l’any 2015 | Pcats

DO Montsant, pionera en mesures per garantir l’origen

Pilar Just també atén Vadevi i comparteix els comentaris dels seus col·legues de DO. Ella, presidenta de la Denominació d’Origen Montsant, fa un pas més i recorda els orígens de la història, quan es van començar a detectar irregularitats. Vam tenir molt clar que “havíem de denunciar-ho“. De fet, aquest territori fou un dels instigadors d’interposar la primera denúncia, malgrat inicialment, comenta Just, no s’imaginaven que estaven davant un fet de “d’aquestes dimensions“.

“Va ser molt important detectar el frau, però sobretot haver estat valents per poder denunciar-ho”, diu la presidenta. “El camí no ha estat fàcil, però és la nostra obligació fer que tots els vins que surten sota el nostre segell ho facin amb totes les garanties de qualitat“, afegirà.

De fet, la Denominació d’Origen Montsant ha estat pionera en l’implementació de diverses mesures que s’han pensat precisament per protegir l’origen, el producte i els seus elaboradors. D’entrada, aquest passat mes de febrer es presentaven els nous segells que diferencien entre viticultor-elaborador, l’elaborador-embotellador i comercialitzadora i que han estat fets amb una estampació hologràfica de seguretat que vol evitar en la mesura del possible la possibilitat de fer-ne duplicitats, còpies o falsificacions.

“Hi poden haver males pràctiques, però la DO ha d’anar un pas per davant i controlar i acompanyar que tots els processos siguin legals, perquè, afegirà, “volem oferir garantia de producte, però sobretot dignificar la feina del viticultor, per ajudar-lo que es pugui guanyar bé la vida, pagant bé el raïm i fent que totes les ampolles surtin a mercat a un preu digne”, comenta; sinó, “el sector no se’n sortirà“, lamenta.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 27, 2022 | 05:05
    Gironí. juliol 27, 2022 | 05:05
    Fins ara es podia dir que en tot hi ha trampa, menys en el vi, que s'hi posa aigua. Ara fins tot hi ha trampa en el vi.
  2. Icona del comentari de: Joan de Canyamars a juliol 27, 2022 | 11:16
    Joan de Canyamars juliol 27, 2022 | 11:16
    Bon dia. Ara s'ha d'esperar com acaba. El que trobo a faltar és que passa amb la denominació del cava. Recordo que hi va haver un conflicte amb França per la denominació de "champany" que és donava al nostre, avui nomenat "cava", amb molt d'èxit, per cert. Els elaboradors escampats per Espanya que nomenen "cava" els seus vins espumosos, seguint amb la defensa de les denominacions, no és podria fer alguna cosa per protegir el "cava"? Si no ens defensem nosaltres, ningú o farà. Aquí o deixo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa