Fins a 45 elaboradors arribats d’arreu del país van seguir la convocatòria que en Pep Casañas, ànima del celler Cal Teixidor de Vilafranca del Penedès, els va fer per dur terme la ‘Primera Trobada de Productors d’Ancestrals de Catalunya’. Amb ells, reivindicant aquestes elaboracions, el celler mallorquí Selva Vins que va sumar-se a la convocatòria per presentar el seu escumós ancestral elaborat amb la varietat gorgollassa.
La trobada prenia el relleu de la que es va fer el passat 23 de febrer de 2016 a la Taverna del Vinseum de Vilafranca del Penedès, i que podríem definir com la trobada “0” d’elaboradors d’escumosos ancestrals.

Amb les darreres llums del dia, el pati de Cal Teixidor es va emplenar de gom a gom d’entusiastes dels escumosos ancestrals, desitjosos de tastar i conèixer tan els que ja porten alguns anys elaborant-se com les darreres novetats. El bon ambient va estar present en tot moment, convertint-se el tast en una gran festa, la gran festa dels escumosos ancestrals. Feia goig beure com cellers tradicionals de vins i escumosos que s’han decidit a elaborar escumosos ancestrals compartien espai amb projectes nouvinguts que entenen l’ancestral com l’únic mètode possible d’elaborar vins escumosos. Les converses entre elaboradors i visitants fluïen mentre de fons sonava la música en viu del grup Maïma, que van ser els encarregats de posar la banda sonora a la trobada.

La immensa majoria d’escumosos que es van poder tastar, més d’un centenar, van conquerir sobradament els paladars dels que s’acostaven a cada taula per tastar-los. Es va poder gaudir d’algunes joies que demostren que aquesta mena d’escumosos va assolint any rere any una maduresa i una qualitat que els permet introduir-se cada vegada amb més força als mercats. També es va poder constatar la seva capacitat d’envelliment, posada en dubte per molts i que després de tastar alguns escumosos ancestrals amb 36, 48 i 72 mesos de criança, va quedar palesa la viabilitat de la seva guarda.
Un sopar de germanor va cloure aquesta trobada, un esdeveniment que va deixar molt bon sabor de boca a tothom i que ja s’albira que serà la primera de moltes.