VadeVi
El sector del vi es prepara per a una nova cita amb Prowein

Prowein, una de les cites imprescindibles pel sector mundial del vi, última els detalls per la pròxima cita que tindrà lloc del 19 al 21 de març a la ciutat alemanya de Düsseldorf. Serà de nou el punt de trobada també per al sector del vi català, molt present a la cita amb uns 125 cellers de les 12 denominacions d’origen amb presència a Catalunya, 90 dels quals (i 4 associacions vitivinícoles) sota la marca agroalimentària Catalunya, on el vi és cultura que organitza el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i PRODECA.

Coincidint amb la cita, el director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la directora general de l’NCAVI, Alba Balcells, presentaran el 20 de març a les 10:30 h el nou projecte de web internacional catalanwines.com -que s’activarà per cert el mateix dilluns-, gestionada per l’entitat del vi català, en la qual es pretén fer promoció i divulgació internacional del sector vitivinícola i esdevenir la porta d’entrada al públic de fora que vol conèixer la realitat i història dels vins i vinyes de Catalunya.

Aquesta nova web vol donar compliment, apunta el Govern, als eixos definits al Pla Estratègic de l’INCAVI, #HortizóINCAVI2025. És un portal que aglutina la història, les Denominacions d’Origen i marques col·lectives, els cellers i les propostes enoturístiques del país per a presentar-los i explicar-los al món.

Foto: cedida

Novetats dels cellers catalans a ProWein

ProWein també serà una oportunitat perquè les empreses participants presentin les seves darreres novetats comercials i corporatives al públic internacional. Acústic, que enguany commemora el seu 20è aniversari, anuncia el seu nou celler de 2.000 m2 a la Finca l’Hostal, als afores de Marçà (Priorat). Buil & Giné rebrà novament l’Or en l’edició 2023 de Mundus Vini, de la capçalera alemanya Meninger Verlag pels seus vins Giné Giné i Joan Giné.

Per la seva banda, Wine in Tube té previst la presentació d’un nou format d’envasos per millorar la preservació i el transport dels productes i reduir l’impacte ambiental; i la patronal del cava AECAVA, que participa amb 11 cellers, estarà present per primera vegada sota la denominació Comtats de Barcelona.

Alemanya, porta d’entrada del vi a Europa

El sector del vi va exportar 632,20 M€ el 2022, el que suposa un creixement de l’1,97% en valor i un descens del 2,77% en volum respecte al 2021. El cava es consolida com a motor del sector amb el 50% del valor i 55% del volum exportat, i un creixement del 5,11% en valor i un 6,75% en volum. En canvi, el vi, per la davallada dels dos principals mercats de destí (Regne Unit i els Estats Units), ha disminuït les seves exportacions un 3,24% en valor i un 17,38% en volum respecte al 2021.

Catalunya exporta els seus vins a 157 mercats mundials. Més del 44% s’exporta a països de la Unió Europea, mentre que el 55% a mercats tercers. La Unió Europea representa gairebé la meitat del consum mundial de vi i cava: segons dades d’Euromonitor Internacional, per als pròxims quatre anys es preveu que l’increment de consum sigui superior al 4% en volum.

Alemanya, segon destí mundial de les exportacions de vi i cava de Catalunya i primer destí d’Europa, ha importat els vins catalans per un import de 71,39M€ amb una disminució respecte a l’any anterior del 4,58% propiciat per la davallada del consum a les llars (4%) i de les importacions del mateix mercat (21,75%).

Fira de referència amb uns 6.000 expositors internacionals

ProWein és una de les fires de referència del sector vitivinícola d’Europa i compta amb la participació de prop de 6.000 expositors internacionals a més d’una presència de visitants estimada superior als 60.000 compradors. La fira està dirigida exclusivament a públic professional, que pertanyen, entre altres, als sectors de serveis de càtering, hotels, restauració, botigues de vins i licors, botigues al major i al detall, importació i exportació o venda per internet. De periodicitat anual, la fira recupera aquest 2023 les seves dates habituals de celebració després de les cancel·lacions del 2020 i 2021 i el canvi de dates del 2022.

Per a tots aquests motius, ProWein esdevé la porta d’entrada a altres mercats europeus per a moltes empreses vitivinícoles catalanes. La preferència per a vins de la mateixa UE, vins amb DOP o IGP i vins varietals fa que els cellers catalans siguin especialment apreciats al mercat europeu.

La participació institucional de Catalunya a ProWein a través de PRODECA respon a l’aposta comercial del sector en l’àmbit internacional. La participació en la fira dona la possibilitat als cellers participants a establir i consolidar contactes comercials en un dels principals mercats compradors de vins i caves catalans.

Més notícies
Xoán Elorduy durant la presentació de l'INCAVI Lab | Foto: E.V.

El govern destina més d’1 milió d’euros a impulsar l’INCAVI Lab

"Aquest projecte permetrà equiparar els laboratoris catalans amb els més competitius d'Europa", apuntava la directora Alba Balcells
:  - Mobile
La Consellera Teresa Jordà i Alba Balcells han presentat el nou Pla Estratègic de l'INCAVI

El pla estratègic de l’INCAVI repensa l’entitat i detalla 23 nous projectes

Algunes accions previstes ja s'han posat en marxa aquest 2022 | L'entitat de la vinya i el vi de Catalunya s'ha marcat l'horitzó l'any 2025
:  - Mobile

L’ajornament de Prowein pel coronavirus fa perdre fins a 100.000€ als cellers catalans

Des de la fira de vins alemanya no s’ha confirmat encara quines seran les noves dates, però mentrestant cada celler dels prop de cent catalans que hi havien de participar hauria perdut entre 1.000 i 1.500 euros de mitjana
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa