VadeVi
Neix ‘Catalan Wines’, el portal que vol fer promoció del vi català al món

Donar a conèixer la història, el patrimoni i la mil·lenària tradició del vi català és l’objectiu a partir del qual s’ha construït el nou projecte ‘Catalan Wines’, el nou portal web que neix per esdevenir porta d’entrada al consumidor d’aquí i del món cap a un sector de referència del territori. Precisament aquest matí, en el marc de Prowein, la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, i el director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, n’han fet la presentació oficial davant una àmplia delegació catalana.

D’entrada, en una primera fase, la pàgina web potenciarà la vitivinicultura catalana i la vinculació amb el territori i la seva gent. La informació, disponible en català, castellà i anglès, ha estat treballada amb les diverses denominacions d’origen catalanes, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM) i l’Agència Catalana de Turisme.

Alba Balcells i Ramon Sentmartí a PROWEIN 2023 | Foto: Govern

Història, denominacions d’origen i rutes del vi

L’apartat d’història detalla l’evolució de la vinya i el vi a la Catalunya actual a partir de 12 fites cronològiques que comencen al jaciment de Font de la Canya, on s’han trobat les llavors carbonitzades que ens permeten datar amb més de 2.700 anys de conreu de vinya al país, i finalitza en l’actualitat. Aquest viatge en el temps se centra en el paper de les persones en les diferents adaptacions que ha sofert el sector en aquests més de 2.700 anys de cultura vitivinícola.

La secció de les Denominacions d’Origen posa l’accent en el vincle de la producció dels vins amb el seu territori a través de les 12 DO que conformen l’actual sistema. Dins d’aquest apartat s’hi troba tota la informació relacionada amb els Vins de Finca Qualificada, és a dir, aquells vins que han estat reconeguts per la Generalitat per la seva expressivitat del mateix terrer de la vinya.

En aquesta primera fase, en l’apartat dels cellers, es fa valdre -segons els responsables- el patrimoni que són els cellers del país i la feina dels viticultors, generació rere generació. En col·laboració amb l’Agència Catalana de Turisme, aquesta primera fase mostra les 9 rutes del vi existents actualment a Catalunya com a porta d’entrada a l’aproximació del visitant a les vinyes i els cellers. Aquesta informació que ara es mostra serà ampliada pròximament amb més informació de la resta d’opcions enoturístiques existents.

Catalunya reuneix diversos estands sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” | Foto: Gencat

Els cellers catalans, ProWein 2023

Els vins catalans tenen una bona representació aquests dies a ProWein, ja que l’edició compta amb la presència d’uns 125 cellers de les 12 denominacions d’origen amb presència a Catalunya, 90 dels quals (i 4 associacions vitivinícoles) sota la marca agroalimentària “Catalunya, on el vi és cultura”, organitzada a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i PRODECA. Precisament, enguany PRODECA celebra els 20 anys de presència dels vins catalans a la fira de Düsseldorf.

Més notícies
L'estand de Catalunya a Prowein 2022 | Foto: Gencat
El sector del vi es prepara per a una nova cita amb Prowein
Comparteix
La fira alemanya comptarà amb una àmplia representació catalana, que aprofitarà per presentar novetats, com la nova web 'Catalan Wines' que impulsa el govern amb la mirada al públic internacional
La Consellera Teresa Jordà i Alba Balcells han presentat el nou Pla Estratègic de l'INCAVI
El pla estratègic de l’INCAVI repensa l’entitat i detalla 23 nous projectes
Comparteix
Algunes accions previstes ja s'han posat en marxa aquest 2022 | L'entitat de la vinya i el vi de Catalunya s'ha marcat l'horitzó l'any 2025

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa