Va ser una novetat de 2023. I enguany torna. El Departament d’Empresa i Treball vol seguir reconeixent el paper “fonamental” dels creadors i creadores de continguts digitals enogastronòmics en el foment d’aquest tipus de turisme amb els Premis Bite i Mos. I ho fa obrint nova convocatòria per a reconèixer a més professionals.
Fins al 20 de març es poden presentar candidatures que optaran a premi en aquesta segona edició dels guardons, que es desvetllaran durant la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia prevista per aquest mes de maig al Teatre Nacional de Catalunya.
Els guardons tenen per objectiu premiar la capacitat d’aquests creadors i creadores de continguts digitals per difondre i afavorir l’enogastronomia i, alhora, posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència a escala mundial. S’inclouen tota mena de professionals que difonen la feina que fan, tant els mateixos restaurants, cuiners i cellers, com fotògrafs, periodistes, viatgers gastronòmics o foodies que fan de la passió per l’enogastronomia la seva manera de viure o la seva professió.
Dues categories: Bite i Mos
Els Premis Bite i Mos s’estructuren en dues categories. Per una banda, la categoria Bite, que té en compte la divulgació enogastronòmica en un àmbit d’actuació internacional. Inclou les següents subcategories:
- BITE honorary award: premia una carrera professional rellevant que ha contribuït a fer valdre la cultura culinària catalana mitjançant la creació de contingut digital.
- Best foodie: premia la persona que desenvolupi el millor contingut mundial en l’àmbit enogastronòmic.
- Best winefluencer: premia la persona més influent en l’àmbit de la creació de continguts enològics.
- Best food traveller: premia la persona que faci difusió en l’àmbit de la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.
D’altra banda, la categoria Mos té en compte l’àmbit nacional i inclou les subcategories:
- Millor prescriptor/a de la cuina catalana: reconeix el personatge públic que fa la divulgació de la gastronomia catalana en els mitjans digitals.
- Millor ambaixador: premia el millor creador o creadora de contingut de la gastronomia catalana.
- Millor prescriptor/a del vi: premia el millor creador o creadora de contingut en l’àmbit enològic català.
- Millor col·lectiu: premia la millor presència digital d’un col·lectiu relacionat amb l’enogastronomia catalana.
Premis de la primera edició
En la primera edició, Ferran Adrià va ser reconegut amb el Premi Bite honorary award. També es va concedir el premi Best foodie a Peter Atzen, es va reconèixer la tasca de Tom Matthews amb el premi Best winefluencer i es va atorgar el premi Best food traveller a Rafael Tonon. En clau nacional, Nandu Jubany es va endur el premi a Millor ambaixador; Ada Parellada el de Millor prescriptora de la cuina catalana, Ruth Troyano, Millor prescriptora del vi, i les Dones de la Mar com a Millor col·lectiu.
El Premis Bite i Mos s’emmarquen dins la Regió Mundial de la Gastronomia 2025.