VadeVi
El Parlament Europeu recula i demana recomanar un consum “moderat” de vi

El Parlament Europeu finalment s’ha fet enrere i només demanarà en una resolució que les etiquetes de vi continguin una recomanació de “consum moderat i responsable” en comptes de l’advertiment sanitari que exigia l’informe inicial de la comissió parlamentària per a la lluita contra el càncer.

Una esmena aprovada al darrer moment ha eliminat la polèmica referència a l’etiqueta, que havia alarmat el sector del vi. PP, Cs, ERC i PSC han rebutjat l’etiqueta del vi com a cancerígen i han votat a favor d’aprovar l’esmena, mentre els Comuns s’han abstingut i JxCat hi ha votat en contra. L’informe final, amb la nova esmena, s’ha de votar aquesta tarda però l’advertiment sanitari segur que no hi apareixerà. Segons han declarat fonts parlamentàries a l’Agència Catalana de Notícies, el text s’aprovarà per majoria.

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides | Parlament Europeu
La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides | Parlament Europeu

El document inclou recomanacions i aspectes a millorar a la Unió Europea en la lluita contra el càncer, com ara la compra conjunta de fàrmacs o garantir la igualtat d’accés als tractaments a tots els països. També apost per millorar la prevenció. L’aspecte més polèmic era la recomanació d’advertir amb una etiqueta que les begudes alcohòliques poden provocar càncer. Tot i que el document va tirar endavant al comitè, aquesta esmena ha canviat la petició d’aquest etiquetatge pel d’una recomanació de fer un consum moderat i responsable.

La Comissió Europea ara ha de presentar una proposta legislativa sobre la qüestió que aborda l’informe, la lluita contra el càncer, però preveu fer-ho el 2023. A més, l’executiu comunitari ha dit que consultarà diferents actors implicats, i no només el Parlament Europeu, abans de fer la seva proposta definitiva perquè es converteixin en llei.

Més notícies
La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides | Parlament Europeu

Brussel·les nega que etiquetar el vi com a cancerigen ataqui “cap cultura”

Els eurodiputats afirmen que volen advertir dels riscos de càncer associats al consum d'alcohol
Copa de vi, a contrallum | Foto: Unsplash

L’informe que vincula el vi amb càncer arriba al ple del Parlament Europeu

Diverses veus s'alcen contra la inclusió del vi en el text: "No s'entén que es penalitzi el producte 'per se', quan el que s'hauria de penalitzar és l'abús", diu l'Associació Vinícola Catalana
En Pau Roca, director general de l'OIV, a la dreta de la imatge | OIV

L’OIV defensa la legitimitat del vi com un estil de vida saludable

Aquesta setmana s'ha reunit a Ginebra amb l'Organització Mundial de la Salut per debatre sobre el paper del vi en les polítiques de l'alcohol
Menjar i vi

Brussel·les amenaça el futur del vi

El director general de la Federació Espanyola del Vi afirma que l'informe comunitari contra el càncer obre la porta a la seva "demonització"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa