El sector vitivinícola català segueix demostrant que és una de les forces de producció del país. L’any 2021 va facturar un total de 3.630 milions d’euros i obtenint un superàvit total de més de 500 milions el que fa a les exportacions. Si això no fos prou, va aportar l’1,6% del PIB català i donant feina a més de 61.000 persones, que representa el 2% de l’ocupació total al país, demostrant que és un dels sectors agrònoms més actius a Catalunya.

Pel que fa a la superfície del sector, a Catalunya hi ha 56.089 hectàrees de vinya, quasi el 6% del total de vinya de l’Estat espanyol. Aquesta superfície total permet que Catalunya produeixi al voltant de 3,2 milions d’hectolitres de vi cada any arribant al 8,4% de la producció espanyola total amb les comarques de Tarragona i Barcelona com a grans motors del sector al país.
Més enllà de la superfície total de vinya a Catalunya també cal destacar que és la segona regió amb major superfície de vinya ecològica amb més de 18.632 ha i la primera pel que fa al percentatge de terreny destinat al cultiu ecològic (33% del total de la superfície). En el que sí que lidera Catalunya pel que fa al sector ecològic és en el nombre d’embotelladores de producció ecològica amb 273 cellers i, el que és millor, és que aquest subsector mostra un creixement sostingut en els últims anys.

Grans xifres exportadores
Una de les dades que sempre es mira a l’hora de decidir si un sector és competitiu o no és la seva capacitat per exportar els seus productes a l’estranger i en el cas del sector vitivinícola català aquesta dada és d’allò més bona. Concretament, Catalunya és la segona comunitat autònoma que més exporta fora de l’Estat exercint una contribució positiva a la balança comercial catalana amb un superàvit pròxim als 500 milions d’euros anuals de mitjana dels últims cinc anys.
A més, cal destacar que un 2,3% de les empreses manufactureres catalanes es dediquen a l’elaboració de begudes i que prop del 65% de les vendes a l’exterior de begudes corresponen a vins. Pel que fa a l’enoturisme, els cellers i museus de vi catalans reben cada any més de 400.000 visitants.