Fa deu anys que Família Torres va desembarcar a Galícia amb el seu primer albarinyo, Pazo das Bruxas, i cinc que va comprar el Pazo Torre Penelas, on s’elabora el vi d’alta gamma Blanco Granito. Ara, la família cellerera del Penedès consolida el seu projecte amb la compra d’un nou celler, que fins ara operava sota el nom de Valdamor, a la província de Pontevedra, reforçant la seva presència a la Denominació d’Origen Rias Baixas.
El celler tornarà a operar aquesta verema
El celler es troba a Meaño, a la Vall de Salnés, la més coneguda de les cinc subzones de la DO. Va ser construit el 1990 i les seves instal·lacions ocupen 3.000 m2 amb sales de recepció, elaboració, criança, embotellament i expedicions. A més, també té una zona destinada a oficines i un espai per a tasts i exposicions.
La intenció de Torres és adequar aquestes instal·lacions perquè entrin en funcionament aquesta verema i augmentar gradualment la producció d’albarinyo davant la demanda creixent de països com els Estats Units que, actualment, és el principal mercat d’exportació del vi Pazo das Bruxas. La posada en marxa del celler, que serà dirigit per l’enòleg Víctor Cortizo, que és al capdavant del projecte gallec de Família Torres des de 2017, suposarà crear llocs de treball locals i la possibilitat d’incorporar viticultors de la zona.

L’empresa també té el petit celler Pazo Torre Penelas, que té com a particularitat uns dipòsits ovoides de granit per a la fermentació i criança del vi. A més de les 6 hectàrees de vinya a la mateixa finca, el celler augmenta el seu potencial amb la plantació, enguany, d’una vinya de 6 hectàrees a la subzona Ribera do Ulla i un terreny d’unes 8 hectàrees a la Vall de Sanlés, que plantarà el 2023. En tota, doncs, sumarà 20 hectàrees d’albarinyo, la varietat més popular de Galícia.
“Creixent de manera sostenible i repsectuosa”
El director general de Família Torres, Miquel Torres Maczassek, durant aquests deu anys han anat “consolidant” el seu projecte a Rías Baixas “pensant en el territori, la seva història i tradicions” i també “convençuts” del potencial de la regió i de la seva projecció internacional. Amb la nova adquisició, apunta, l’empresa podrà continuar “creixent de manera sostenible i respectuosa”.
Miquel i Mireia Torres, la cinquena generació de la família, van decidir entrar a Rías Baixas després d’iniciar els projectes de Ribera del Duero i Rioja. Ara fa 10 anys, el 2012 es va elaborar el primer vi albarinyo 100%, Pazo das Bruxas, que a dia d’avui es comercialitza a més de 40 països. El 2017 van adquirir el Pazo Torre Penelas, amb 6 hectàrees de vinya, per elaborar un vi singular de criança llarga. Situat a Portas, a Pontevedra, està catalogat com a patrimoni històric del segle XIV o XV i té els elements típics de les cases pairals gallegues com el graner (hórreo), el colomar o la capella, i entre els seus propietaris hi ha personatges com Juan Ponce de León, primer governador castellà de Puerto Rico i descobridor de Florida.

L’any següent va construir un petit celler sota la torre de la casa, on es van instal·lar uns dipòsits ovoides innovadors de granit galler per a la vinificació i criança dels vins, per potenciar el seu origen en sòls granítics i fer una picada d’ullet a la viticultura ancestral, que elaborava els vins en cups rupestres tallars directament a la roca. Amb l’adquisició d’aquest nou celler, que li permetrà augmentar la capacitat productiva a Rias Baixas, Família Torres continua la seva trajectòria a Galícia.