VadeVi
Mor el creador de ‘Le Nez du Vin’, Jean Lenoir

Jean Lenoir, el creador del conegut ‘kit’ olfactiu per a vins Le Nez du Vin, ha mort a l’edat de 85 anys. Nascut en una família de productors de vi de la Borgonya, la vida de Lenoir el va dur de ser paracaigudista de les forces armades franceses durant la Guerra d’Independència d’Algèria a crear un joc d’eines per a distingir aromes al vi, i escriure guies sobre la mateixa temàtica, una carrera que el va fer conegut arreu del món i a ajudar milers de sommeliers, comercials i amants del vi a aprendre a valorar tots els detalls de cada producte.

El camí el va tornar a dur a la seva passió

Tot i que al principi no es va dedicar al vi, havia viscut aquest món des de petit i sempre el va apassionar, és per això que va estudiar enologia en el seu temps lliure i va començar a organitzar mostres de vins a la Casa de la Cultura de Chalon-sur-Saône, el municipi de la Borgonya on treballava. A finals dels anys 70, ja feia servir un joc de 120 aromes habituals al vi als cursos d’introducció que feia per tota França.

El naixement de ‘Le Nez du Vin’

Més tard, l’artista suís Daniel Spoerri va donar-li la idea de convertir aquest joc d’aromes en un llibre, i això el va inspirar per crear ‘Le Nez du Vin’. El seu objectiu, va explicar en una ocasió, era “despertar un sentit necessari de la curiositat per les olors als meus lectors i ajudar-los a reconèixer els aromes presents al vi”. Finalment, la primera edició de ‘Le Nez du Vin’ va sortir a la venda el 1981, amb notes educatives sobre el tast combinades amb flascons amb aromes. Una proposta que va ser molt ben rebuda tant pels professionals del vi com també pels aficionats.

'Le Nez du Vin' ha anat creixent fins a tenir diverses versions a més del 'kit' principa de 54 aromes
‘Le Nez du Vin’ ha anat creixent fins a tenir diverses versions a més del ‘kit’ principa de 54 aromes

Des d’aleshores, ‘Le Nez du Vin’ ha anat canviant amb els anys i, ara com ara, el ‘Masterkit’, en la versió principal, conté 54 aromes diferents dividides en afruitades, florals, vegetals, picants, animals i torrades. A les cartes explicatives de cadascun d’ells es mostra quina és la relació entre aquestes olors i el vi i, a la guia que acompanya el ‘kit’, s’explica més àmpliament com aquestes olors clau són un reflex de les varietats i d’altres condicionants importants dels vins del món.

Un projecte en bones mans

A més d’això, el projecte es va ampliar amb eines més especialitzades sobre altres begudes: ‘Le Nez du Porto’, ‘Le Nez du Whisky’, ‘Le Nez de l’Armagnac’, ‘Le Nez du Bourbon’… Tot de ‘kits’ que han estat traduïts a molts idiomes i que s’han venut per tot el planeta. Amb la seva mort, ‘Le Nez’ queda en mans de la seva filla Viva, que va aprendre a distingir aromes del seu pare i que afirma que va ser batejada amb xampany. Una nissaga familiar, doncs, que continuarà oferint aquest producte tan especial als amants del vi i d’altres begudes d’arreu del món.

Més notícies
Donald Hess en una imatge recent | Foto: Hess Persson Estates

Donald Hess, pioner suís del vi, mor als 86 anys

Nascut a Suïssa, va revolucionar el sector tant a Califòrnia com a l'Argentina
:  - Mobile

Mor la jove sommelier ucraïnesa de ‘The Goodwine’ als 34 anys

Vika, que treballava en aquesta botiga de vins de Kíiv, ha estat una víctima més dels bombardejos russos
:  - Mobile
Raimonds Tomsens va vèncer a la final del concurs de millor sommelier del món, alçant-se amb aquesta distinció | ASI

Raimonds Tomsons es corona millor sommelier del món

Va vèncer a la final de l'ASI Best Sommelier of the World, celebrada aquest cap de setmana a París
:  - Mobile
La directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, i Joan Ignasi Domènech, de Vinyes Domènech, han obert la presentació dels resultats del grup 'Biodiversitat' | Foto: INCAVI

La flora que envolta les vinyes aporta aromes als vins

Així ho conclouen els resultats d'un estudi fet entre INCAVI, INNOVI i cinc cellers catalans
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa