Raimonds Tomsons és el millor sommelier del món des d’aquest passat diumenge. En una final celebrada a La Défense Arena de París, el director de l’empresa d’importació Barents Wine Collectors i cofundador de la plataforma d’educació enològica WineTeach va derrotar els seus contrincants i coronar-se com el campió de l’ASI Best Somelier of the World 2023.
La competició va reunir més de 4.000 professionals i amants del vi, que volien veure els millors sommeliers del planeta competint per la victòria. A la darrera ronda, a més de Tomsons, hi havia la danesa Nina Jensen i el xinès Reeze Choi. El preferit de l’afició francesa, la sommelier Pascaline Lepeltier, havia quedat eliminada a les semifinals, per a decepció del públic local, que havia respost a la crida per assistir a un concurs que tornava a la capital del país per primera vegada en més de 30 anys.
Una gran demostració d’habilitats
La final va posar a prova fins als darrers detalls les habilitats dels contrincants sobre el món del vi. A més de la seva expertesa com a tastadors, també havien de demostrar uns coneixements profunds, una gran finesa servint i, és clar, uns nervis d’acer a l’hora de superar aquestes proves sota pressió.

Entre les proves de la final hi havia, entre d’altres, un tast a cegues, maridatge de vins amb diversos aliments i fins i tot trobar errades en una llista de preus. El primer a caure va ser Choi, que va obtenir la medalla de bronze, i els candidats de Dinamarca i Letònia van disputar-se el primer lloc. Finalment, Tomsens, que havia quedat en tercera posició a l’edició de 2019, es va endur la victòria.
Un dard als ‘clàssics’ des d’un país amb poca tradició
En una entrevista després de vèncer, Tomsons va explicar que provenir d’un país amb poca tradició vitivinícola com és Letònia l’havia ajudat –i segurament també a Jensen– a arribar tan lluny. En no tenir “una història” pròpia, una cultura del vi arrelada, “les nostres ments són més lliures”, va dir. Així, va marcar una diferència amb “països clàssics com Espanya i Portugal”, els sommeliers dels quals, va afirmar, “troben més difícil obrir-se als vins del món perquè estan molt orgullosos dels seus”.
Per la seva banda, el president del concurs, William Wouters, va declarar que “no té dubtes” que Tomsons no només serà “un representant fantàstic d’ASI” sinó també “una inspiració per a la nostra comunitat global de sommeliers”.