Els fabricants d’ampolles són una peça molt important de la cadena que fa anar el vi de la vinya a la copa. A l’estat espanyol, actualment, hi ha algunes de les grans empreses productores, per bé que alguns cellers les compren a Itàlia o a Alemanya, països que tenen una tradició més llarga i que sovint ofereixen més possibilitats per a ampolles que es distingeixin de la resta.
Forns que no poden aturar-se mai
Per fabricar ampolles de vidre calen forns enormes que, a més, han d’estar funcionant les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Posar-los en marxa és més car que no pas mantenir-los encesos, això és cert, però la raó que no s’aturin mai és una altra. Com que són plens de vidre fos, en el moment en què s’apaguessin es refredaria i se solidificaria.

Davant d’aquesta situació, tal com explicava fa un temps Oriol Molla, del departament comercial de Vidrala, es fan ampolles contínuament i, si el forn no s’ha de destinar a cap model concret, se’n fan d’estàndards. A cada forn s’hi fa un sol tipus d’ampolla, si més no durant una temporada, i sempre es fa servir vidre del mateix color.
Un sector en mans de grans multinacionals
Amb una infraestructura tan gran i amb unes particularitats tan marcades, no resulta estrany que les vidreries hagin acabat sent grans multinacionals que tenen forns a diversos punts de l’Estat i també a diversos països. Així, a l’estat espanyol, les grans empreses que cobreixen pràcticament tot el mercat són Vidrala, Vidres Rovira i Saint-Gobain Vicasa. Entre aquestes tres multinacionals organitzen la producció en funció de les necessitats del mercat.

Les ampolles d’escumós, les reines de Catalunya
El mateix Molla afirma que, a Catalunya, els forns fan moltes ampolles d’escumós, “perquè la demanda es concentra bàsicament aquí”. Íngrid Ferré de Vidres Rovira, afegeix que la majoria d’ampolles que fabriquen són estàndards, però que també en poden fer de personalitzades. No obstant això, “fer un gravat a l’ampolla o modificar-ne la forma o el color requereix un seguit de canvis en el procés d’elaboració que resulten molt cars si no es fa una comanda mínima”.