VadeVi
El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 2: La forma

A l’hora d’escollir un tipus d’ampolla per a un vi tranquil o escumós, els cellers tenen per triar. Poden fer que els en dissenyin una en exclusiva per a la seva marca o per a un producte en concret, és clar, però això també voldria dir pagar el preu d’aquesta originalitat. Més enllà d’això, hi ha majoritàriament tres possibilitats: les ampolles bordeleses, les borgonyones o les anomenades rin o ‘flute’.

Ampolles bordeleses en tres colors diferents

Tres models clàssics i una tria per fer

La bordelesa és la que després del coll fa una panxa més ampla, la borgonyona en fa menys i, finalment, la Rin és totalment llista i es fa servir molt per a vins d’agulla. La tria entre elles es determina, normalment, més per una qüestió de tradició que no pas per l’efecte que pugui tenir la forma de l’ampolla en la qualitat del vi. A més, és clar, hi ha el preu, que acostuma a ser determinant en cellers petits; i l’estètica, que tenen més en compte els grans elaboradors i els cellers amb alguns productes exclusius.

Més màrqueting que no pas enologia

En algunes ocasions, la tria ve del departament de màrqueting i disseny, d’altres, la condicionen els enòlegs. No obstant això, la influència de l’estètica no s’ha d’oblidar. Jaume Gramona, del celler Gramona, explicava fa un temps que l’ampolla pot marcar les sensacions i emocions que transmet el vi. En aquest sentit, els vins de gel, per exemple, fan servir una ampolla allargada i estreta d’origen italià. Com que eren els primers a treure un vi d’aquest tipus, necessitaven “que l’ampolla fos única, igual que el vi”.

Algunes ampolles són dissenyades expressament per distingir-se dels altres tant per la forma com pel contingut | Gramona

En els escumosos la varietat és encara menor

En el cas dels escumosos, tant la forma de l’ampolla com el gruix del vidre estan pensats per suportar les sis atmosferes de pressió que hi ha al seu interior a causa del gas. Íngrid Ferré, de Vidreria Rovira, explicava a ‘Vadevi’ que a França “són més propensos a experimentar amb tintures, decoracions i setinats diferents” i que aquí també es poden trobar cada cop més ampolles especials, tant en la forma com en el gravat.

Cava
Les ampolles de vi escumós solen ser bordeleses en la immensa majoria de casos

No obstant això, l’estàndard continua sent la bordelesa, per “tendència, per moda i per costum”. De fet, va afegir, aproximadament el 80% dels vins i dels escumosos fan servir ampolles estàndard. Això sí, dins de cada model hi ha diferències pel que fa al gruix del vidre i a la punxada, la protuberància cap endins de la part inferior de l’ampolla. La punxada serveix perquè els pòsits s’acumulin al fons i no arribin a la copa, cosa que explica per què els negres i els escumosos tenen més punxada i, en canvi, els blancs tenen ampolles gairebé planes.

El gruix, una pista sobre la qualitat

El gruix del vi, justament, és important perquè d’ell en depèn el preu. És per això que el pes de l’ampolla pot donar algunes pistes, per bé que no definitives, sobre la qualitat del que conté. Els preus varien, i més aquests darrers mesos en què hi ha hagut un problema generalitzat de falta de producte. Pot variar i incrementarà, això sempre, en funció del vidre i gruix. I si les ampolles són personalitzades, el preu es dispara molt més.

Més notícies
Les ampolles de vi poden ser de molts colors diferents i això, sovint, determina quin tipus de producte conté

El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 1: Els colors

No són només un recipient sinó que, molt sovint, són una part importantíssima de la identitat del producte
:  - Mobile
Foto: Pete Linforth, Pixabay

Un celler italià estén la mà als rivals per impulsar les ampolles de paper

Cantina Goccia ofereix les seves instal·lacions d'embotellament per ajudar-los a descarbonitzar el sector
:  - Mobile
Les ampolles de vi, tant d'Ucraïna com de fora, s'han convertit en un recipient per a còctels Molotov en plena guerra. Entre les de la fotografia, s'en pot veure una de cava, de Dignitat Caves & Vins | wein.plus

D’ampolles de vi a còctels Molotov: la guerra als cellers d’Ucraïna

Vinyes i cellers estan sent bombardejats i abandonats i els treballadors del sector lluiten al front
:  - Mobile
Decoració amb ampolles de vi | Getty Images

Idees originals per decorar la casa amb ampolles de vi

Es poden pintar, fer servir com a gerros per posar-hi flors o espelmes o fins i tot, reutilitzar-les com a testos
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa