VadeVi
El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 4: Les mides

La mida de les ampolles de vi tranquil i d’escumós és un aspecte amb molta més varietat que no ens sembla d’entrada. Per bé que l’ampolla estàndard és de 75 centilitres, entre les d’un quart de litre i les de 30 litres, de què només es fan edicions limitades, hi ha un número prou gran d’opcions que és curiós conèixer.

De les més petites a les gegantines

Els volums més habituals per a les ampolles són els que van del quart de litre, les anomenades ‘benjamí’; fins al màgnum, que és d’un litre i mig. No obstant això, si fem un repàs complet veiem que les ampolles més petites són les que es fan servir en avions i trens de llarga distància, d’entre 18 i 20 centilitres. Després de la benjamí ve la mitja ampolla, de 37 centilitres, seguida de l’ampolla estàndard i de la màgnum.

D’ampolles més grosses no se n’acostumen a veure, però hi ha deu mides més que compten amb els seus propis noms, gairebé tots extrets de l’Antic Testament: Jeroboam (3 litres), Rehoboam (4,5 litres), Salmanazar (9 litres), Baltasar (12 litres), Nabucodonosor (16 litres), Melcior (18 litres), Sovereign (25 litres), primat (27 litres) i Melquisedec (30 litres). Aquestes darreres, però, només es fan en comptades ocasions, en sèries limitades que s’obren per a ocasions molt especials.

La III Nit dels Màgnums
Les màgnums són les més conegudes de les ampolles més grans que l’estàndard | Foto: GINY

Diferències en l’evolució del vi embotellat

Quina diferència fa la mida de l’ampolla en el vi també és una pregunta important. Jaume Gramona, del celler familiar del mateix nom, explicava fa un temps a ‘Vadevi’ que, durant l’elaboració, “ja has de saber amb quina mida d’ampolla l’envasaràs”. Això és, precisament, perquè “a través del tap sempre hi ha un intercanvi de gasos, és a dir, que entra oxigen a l’ampolla”.

Així doncs, la quantitat de vi que hi hagi a l’ampolla, i per tant el seu volum, influeix en la seva capacitat d’absorbir aquest oxigen i en marcarà l’evolució. “Si el vi es posa en una ampolla màgnum, evolucionarà més lentament”, afirmava Gramona. Com que el de les ampolles petites evoluciona més ràpidament, en canvi, pot ser que “perdi qualitats abans”. A les grans, en canvi, d’evolució més lenta, s’hi poden fer vins amb molts mesos de criança, tant en bota com en ampolla, que d’entrada s’esperarà que siguin més complexos i més arrodonits.

Més notícies
Les ampolles de vi poden ser de molts colors diferents i això, sovint, determina quin tipus de producte conté

El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 1: Els colors

No són només un recipient sinó que, molt sovint, són una part importantíssima de la identitat del producte
:  - Mobile
La forma de les ampolles de vi i d'escumosos pot ser molt diferent, com també els seus colors | Pxhere

El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 2: La forma

Hi ha alguns factors importants que condicionen la tria de les ampolles
:  - Mobile
Els fabricants d'ampolles són un element essencial del sector del vi | Vidrala

El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 3: Els fabricants

A l'Estat hi ha algunes de les grans productores d'ampolles, per bé que alguns cellers les compren a Itàlia o Alemanya
:  - Mobile
Foto: Pete Linforth, Pixabay

Un celler italià estén la mà als rivals per impulsar les ampolles de paper

Cantina Goccia ofereix les seves instal·lacions d'embotellament per ajudar-los a descarbonitzar el sector
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa