La mida de les ampolles de vi tranquil i d’escumós és un aspecte amb molta més varietat que no ens sembla d’entrada. Per bé que l’ampolla estàndard és de 75 centilitres, entre les d’un quart de litre i les de 30 litres, de què només es fan edicions limitades, hi ha un número prou gran d’opcions que és curiós conèixer.
De les més petites a les gegantines
Els volums més habituals per a les ampolles són els que van del quart de litre, les anomenades ‘benjamí’; fins al màgnum, que és d’un litre i mig. No obstant això, si fem un repàs complet veiem que les ampolles més petites són les que es fan servir en avions i trens de llarga distància, d’entre 18 i 20 centilitres. Després de la benjamí ve la mitja ampolla, de 37 centilitres, seguida de l’ampolla estàndard i de la màgnum.
D’ampolles més grosses no se n’acostumen a veure, però hi ha deu mides més que compten amb els seus propis noms, gairebé tots extrets de l’Antic Testament: Jeroboam (3 litres), Rehoboam (4,5 litres), Salmanazar (9 litres), Baltasar (12 litres), Nabucodonosor (16 litres), Melcior (18 litres), Sovereign (25 litres), primat (27 litres) i Melquisedec (30 litres). Aquestes darreres, però, només es fan en comptades ocasions, en sèries limitades que s’obren per a ocasions molt especials.

Diferències en l’evolució del vi embotellat
Quina diferència fa la mida de l’ampolla en el vi també és una pregunta important. Jaume Gramona, del celler familiar del mateix nom, explicava fa un temps a ‘Vadevi’ que, durant l’elaboració, “ja has de saber amb quina mida d’ampolla l’envasaràs”. Això és, precisament, perquè “a través del tap sempre hi ha un intercanvi de gasos, és a dir, que entra oxigen a l’ampolla”.
Així doncs, la quantitat de vi que hi hagi a l’ampolla, i per tant el seu volum, influeix en la seva capacitat d’absorbir aquest oxigen i en marcarà l’evolució. “Si el vi es posa en una ampolla màgnum, evolucionarà més lentament”, afirmava Gramona. Com que el de les ampolles petites evoluciona més ràpidament, en canvi, pot ser que “perdi qualitats abans”. A les grans, en canvi, d’evolució més lenta, s’hi poden fer vins amb molts mesos de criança, tant en bota com en ampolla, que d’entrada s’esperarà que siguin més complexos i més arrodonits.