VadeVi
Nissan cedeix un ‘Townstar’ elèctric a Vinyes d’Olivardots

Formava part del Premi Vinari a millor projecte ecològic, i aquest mes de març s’ha formalitzat oficialment: Nissan ha cedit un dels seus vehicles de la gamma Townstar a Vinyes d’Olivardots perquè en puguin fer ús durant tres mesos, sumant valor a l’aposta del celler per la sostenibilitat i per les bones pràctiques en el medi ambient i de les tasques a celler durant el procés d’elaboració dels seus vins.

El vehicle l’ha lliurat, per part de Nissan, l’administrador de Nikko Center, en Joan Nicolàs, i l’ha fet a mans de Carlota Pena, segona generació del projecte que comparteix el dia a dia amb la seva mare i fundadora Carme Casacuberta. El punt de trobada, doncs, Capmany on tenen el celler que va sumant reconeixements tant a les bones pràctiques -com aquesta aposta per l’ecologia– com als productes que embotellen. Recordem que el seu Vd’O ha estat un dels darrers productes qualificats com a vi de finca de Catalunya, la màxima distinció que pot obtenir un producte vinícola del país.

Així va anar el lliurament del premi, recollit en aquest videoresum.

Townstar, la nova furgoneta elèctrica amb més de 300 km d’autonomia

El motor 100% elèctric de la Nova Nissan TOWNSTAR permet gaudir d’una conducció sense emissions. Més neta, silenciosa i barata de mantenir, l’elèctrica està alimentada per una bateria de 45 kWh connectada a un motor elèctric de 245 Nm (122 CV). Té autonomia suficient perquè el vehicle d’empresa o negoci estigui circulant tot el dia: 301 km en cicle mixt WLTP. A més a més, la bateria porta refrigeració per líquid per optimitzar l’eficiència de recàrrega.

La furgoneta Townstar està disponible amb motor de gasolina de 96 kW/240 Nm que accelera de 0 a 100 km/h en 11,8 segons i arriba a una velocitat màxima de 183 km/h.

Nissan amb els Premis Vinari, una aliança estratègica

Nissan col·labora amb els Premis Vinari des de fa diverses edicions esdevenint un aliat estratègic en la defensa i promoció de l’ecologia en el sector vitivinícola de Catalunya. D’aquí que part del premi que s’atorga al guanyador de l’edició sigui poder sumar una energia neta en el treball de vinya i celler d’un celler que ja aposta per pràctiques sostenibles i de cura del medi ambient.

Vinyes d’Olivardots i les pràctiques ecològiques

Aquest és un projecte familiar iniciat fa 15 anys “fruit de la passió pel món del vi i de la natura”, en paraules del mateix celler. Vinyes d’Olivardots va decidir de bon principi treballar amb agricultura ecològica a totes les seves vinyes. A més a més, van voler continuar fins a convertir-se, el dia d’avui, en un celler que té en compte la sostenibilitat com una prioritat en tots els seus vessants.

Al paratge Olivardots de Capmany, per exemple, van començar plantant 4 hectàrees de vinya conreada mitjançant l’agricultura biodinàmica, i avui ja són 15 les que cultiven amb aquestes tècniques. A més, i creient que els animals són “una part fonamental” de la seva vida, pel seu paper equilibrant els ecosistemes i augmentant la biodiversitat, també els fan servir.

És el cas de les ovelles, per femtar els sòls de manera natural quan no hi ha raïm als ceps; les gallines i els galls d’indis, de què es mengen els ous i que ajuden a controlar insectes i nematodes; els ratpenats, que viuen a la nau del celler i que també s’alimenten de petits insectes; o els gats i els gossos, que mantenen els rosegadors i els senglars a ratlla.

Una altra línia important és la fitoteràpia, l’ús de plantes medicinals per protegir les vinyes de fongs, malalties, insectes, glaçades o fins i tot pal·liar l’estrès hídric. Actualment treballen amb 12 tipus de plantes diferents, que cullen des del mateix celler als pobles propers. Pel que fa a les plagues, a més, es fa servir la confusió sexual a través de feromones per evitar emprar mètodes més agressius i que maten els animals. Així, simplement, s’evita que es reprodueixin.

A Vinyes d’Olivardots tots els processos es fan de manera tan manual com és possible

Reciclatge i reducció d’emissions

A més de tot això, al celler també fan servir el compost per reciclar els residus que generen a la finca al llarg de l’any. Les restes de verema i les restes de la vinya s’ajunten amb les restes dels animals fins a fer entre 30 i 40 tones de residus que composten durant un any per tenir un humus negre que torna a la vinya per adobar-la i tancar el cicle. Tota la feina que ha generat aquests residus, i també el seu tractament, es fa de manera tan manual com és possible.

Veient tot això, és clar, és d’esperar que des del celler també hagin implementat tot de maneres per reduir la seva petjada de carboni. Un element interessant és el reciclatge i reaprofitament del CO2 emès per la fermentació del vi, que fan servir per inertitzar el vi, aprofitant-lo i alhora reduint la compra de CO2 de fora. Pel que fa a l’energia, a més, en produeixen un 70% al mateix celler amb plaques fotovoltaiques i compren el 30% restant d’una comercialitzadora amb certificat de 100% renovable.

Abans del premi a Millor Projecte Ecològic, Vinyes d’Olivardots ja havia estat reconegut pels Premis Vinari per la qualitat dels seus vins

Sostenibilitat fins el darrer detall

L’enoturisme, a més, és una activitat molt important pels cellers i que genera molts residus, de manera que han implementat mesures com ara elaborar els gots amb ampolles de vi reciclades, reomplir les ampolles amb aigua del seu pou i acompanyar els tasts amb productes de proximitat que són, com a molt, de 15 quilòmetres del celler. La tasca, però, no acaba aquí, sinó que va als detalls com ara el paper del lavabo, ecològic, sense blanquejar i comprat a granel.

Fins i tot els embalatges de la seva botiga en línia, oberta el 2017, són fets amb paper reciclat i amb certificat FSC, que fan servir en tots els enviaments. És per tot això que els Premis Vinari han decidit reconèixer la seva tasca, que va fins als detalls més petits per dur a terme un projecte vitivinícola amb un impacte mínim i, fins i tot, contribuint a una millor salut de l’entorn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa