VadeVi
Un ‘crowdfunding’ per salvar ceps prefil·loxèrics afectats pel foc a Creta
  • CA

Els viticultors de Melambes, a l’illa de Creta, han posat en marxa un ‘crowdfunding’ per ajudar a salvar les seves vinyes prefil·loxèriques, afectades pels incendis forestals que va patir l’illa el passat mes de juliol. Per restaurar aquests ceps centenaris, de moment, ja han rebut l’ajuda d’un grup internacional creat per promocionar les vinyes sense empeltar.

L’incendi va cremar el 90% de les vinyes del poble, unes 121,4 hectàrees, però segons afirma ‘Decanter’ s’espera que hi hagi alguns ceps danyats que puguin ser rescatats, encara que es trigaran anys a reconstruir-ho tot i els viticultors han perdut la seva principal font d’ingressos.

Tenir els peus originals ha ajudat els ceps a sobreviure

Per sort, tal com explica Iliana Malihin, del mateix nom, tot i que la situació va ser “com un malson”, amb tot el poble intentant salvar les cases i les vinyes, ningú va prendre mal. El fet que les vinyes siguin prefil·loxèriques, a més, ha ajudat les plantes a sobreviure, ja que les seves arrels són molt profundes i no tots els ceps han mort. Tot i que normalment no reguen, ara sí que ho estan fent, i ja han vist brotar algunes fulles verdes, demostrant que no tot està perdut.

Malgrat el seu aspecte, les arrels profundes d'aquestes vinyes han permès que la planta continuï viva | Iliana Malihin
Malgrat el seu aspecte, les arrels profundes d’aquestes vinyes han permès que la planta continuï viva | Iliana Malihin

Una nova associació de peus francs

L’associació ‘Francs de Pied’, fundada a Mónaco i que uneix alguns productors que tenen vinyes de peu franc, és a dir, amb el seu peu original i no americà, ha anunciat que mirarà d’ajudar els viticultors cretencs. El seu president, Loïc Pasquet, del celler Liber Pater de Burdeus, ha dit que viatjarà a l’illa per “donar suport” als “amics” viticultors i per “veure què podem fer per ajudar amb la comunitat de científics que tenim”.

Mahilin afirma que està commoguda pel nivell de suport que han rebut tant dels cellers com dels importadors i altres amics i que, juntament amb la restauració de les vinyes, també vol millorar la protecció contra els incendis que hi pugui haver en el futur.

Les vinyes prefil·loxèriques, Patrimoni de la Humanitat?

Pasquet, per la seva banda, va explicar que vol involucrar els viticultors en una campanya perquè la UNESCO declari les vinyes prefil·loxèriques Patrimoni de la Humanitat, per tal de millorar els recursos disponibles per protegir-les tant de la fil·loxera, que continua sense tenir cura, com també dels incendis i altres desastres naturals. Actualment, Francs de Pied està elaborant una llista de vinyes per afegir-les a la sol·licitud.

Més notícies
Incendi a prop d'unes vinyes a Califòrnia (Estats Units)
Analitzen quin efecte té el fum dels incendis forestals en el raïm i el vi
Comparteix
Alguns compostos poden ser absorbits per les vinyes i resultar en un regust fumat en els productes resultants
El foc està cremant diverses hectàrees a la Terra Alta | Terra Alta Viva
El camp crema i la pagesia es reivindica
Comparteix
Els incendis continuen afectant diversos punts del territori i pagesos i viticultors reclamen millorar les seues condicions de vida com a necessaris cuidadors del paisatge
Els paisatges forestals i agrícoles formen un mosaic cada cop menys habitual i més amenaçat pels incendis i els canvis socials i econòmics | Ruta del Vi DO Bages
Els boscos a Catalunya: cada cop més grossos, més densos i més vulnerables
Comparteix
El país duu anys encallat entre idees enfrontades sobre la protecció del bosc i el paisatge i moltíssimes persones en paguen les conseqüències
El cup en perfecte estat que ha estat localitzat a Sant Pere de Riudebitlles | ACN
Descobertes al Penedès les restes intactes d’un celler prefil·loxèric
Comparteix
Trobades a Sant Pere de Riudebitlles, són les primeres d'aquest tipus que es localitzen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa