Tres regions de Xile estan patint uns incendis forestals terribles que han arrasat vinyes i cellers històrics del sud i el centre del país. Segons informa ‘Decanter’, els focs encara són lluny d’estar controlats i han cremat més de 40.000 hectàrees, causant la mort de més de 20 persones i destruïnt centenars de cases, deixant 1.500 persones sense llar.
Les regions d’Aracaunía, Biobío i Ñuble han declarat l’estat d’emergència i el Servei Nacional de Prevenció i Resposta a Desastres del país estan treballant intensament per mirar de controlar els incendis, però les temperatures, properes als 40ºC, i els forts vents estan dificultant moltíssim les tasques d’extinció.

Assenyalen el canvi climàtic com a responsable
La ministra de l’Interior del Xile, Carolina Tohá, ha apuntat al canvi climàtic com el responsable d’aquests grans incendis. El país, ha dit, és un dels que té “una vulnerabilitat més alta” i, ha afegit, “això no és teoria sinó més aviat experiència pràctica”. El president Gabriel Boric, d’altra banda, ha demanat ajuda internacional en les tasques d’extinció. L’Argentina ja ha enviat un camió de bombers, un helicòpter i 64 bombers mentre que l’estat espanyol, els Estats Units, Equador, el Brasil i Veneçuela també han promès ajudar.
Uns focs que recorden el desastre que es va viure el 2017
Algunes de les zones més afectades, com Biobío i la vall d’Itata, són regions vitivinícoles i tenen algunes de les vinyes més antigues del país, que fan vins molt característics. Hi ha cellers, com Altos del Valle que han estat completament destruïts per les flames, en un desaste que comença a recordar els incendis de 2017, que van cremar més de 100 finques de vinya. Les condicions meteorològiques, a més, són pitjors ara que aleshores, de manera que la preocupació a tot el sector i a tot el país és molt gran.