La mosca llanterna tacada, un insecte invasor originari del sud de la Xina, continua avançant per les vinyes dels Estats Units. Tal com explica un article a ‘Wine Spectator’, vuit anys després del seu descobriment al país, a l’estat de Pensilvània, ja ha estat identificada a 12 estats més, amb els viticultors de l’est del país molt preocupats pels danys que causa als ceps i els de l’oest nerviosos perquè, segons els càlculs, arribarà a Califòrnia el 2027.
Avançant lentament cap a l’est
Tot i que es desplacen relativament a poc a poc, aquests insectes, d’una llargada d’uns 2 centímetres i que es reprodueixen molt, es mouen com les plagues de llagostes, saltant de planta en planta. Així és com han anat propagant-se per l’est dels Estats Units, causant alarma tant entre el sector com entre les administracions i fent que hi hagi vigilància constant allà on encara no ha arribat per impedir que ho faci. El mes de febrer mateix es van trobar uns ous a Califòrnia, viatjant a l’interior d’un camió de llenya que venia de Nova Jersey.
La plaga modifica el sabor del vi
A diferència d’altres plagues de la vinya, aquest insecte s’alimenta de la saba que hi ha al seu interior i excretant uns residus enganxosos que cobreixen la planta, interrompent-ne la fotosíntesi i facilitant l’aparició de fongs. Tot i que no toca directament el raïm, ‘Wine Spectator’ cita un productor de vi que afirma que el producte elaborat amb fruits de ceps infectats fa una olor com de carbassa.

La mosca llanterna tacada, a més, no ataca només les vinyes sinó també altres arbres com ametllers, pomers, cirerers, avellanes, noguers i fins i tot pins. De moment, es calcula que ha causat més de 43 milions de dòlars en pèrdues a l’agricultura i a la indústria de la fusta del país. És per això que les autoritats han demanat a la població que vagi amb compte i avisi si en veu algun exemplar o bé ous, ja que els humans són els principals propagadors de l’espècie, que pon els ous en superfícies planes de cotxes, camions, trens i fins i tot motos i tallagespes. En cas de veure’n una, el missatge és contundent: matar-la. Si no es pot, es demana que es fotografiin i s’informi el departament d’agricultura de l’estat.
Un benefici inesperat
Curiosament, l’article afirma que la invasió d’aquests insectes ha tingut un efecte curiós i positiu en un sector. A finals de 2019 Don Shump, propietari d’una companyia que produeix mel i que fa més de 10 anys que s’hi dedica, va detectar que una de les àrees de processament feia una olor molt especial, com de cansalada amb auró, i que la mel d’aquell lloc tenia un sabor fumat sorprenent. Després d’investigar, Shump i els seus socis es van adonar que la mel que havien collit era d’abelles que s’havien alimentat dels residus de les mosques llanterna tacades. Comercialitzades amb el nom de Doom Bloom, sembla que estan rebent molt bones crítiques.