VadeVi
Un insecte invasor de la Xina posa en alerta els viticultors nord-americans

La mosca llanterna tacada, un insecte invasor originari del sud de la Xina, continua avançant per les vinyes dels Estats Units. Tal com explica un article a ‘Wine Spectator’, vuit anys després del seu descobriment al país, a l’estat de Pensilvània, ja ha estat identificada a 12 estats més, amb els viticultors de l’est del país molt preocupats pels danys que causa als ceps i els de l’oest nerviosos perquè, segons els càlculs, arribarà a Califòrnia el 2027.

Avançant lentament cap a l’est

Tot i que es desplacen relativament a poc a poc, aquests insectes, d’una llargada d’uns 2 centímetres i que es reprodueixen molt, es mouen com les plagues de llagostes, saltant de planta en planta. Així és com han anat propagant-se per l’est dels Estats Units, causant alarma tant entre el sector com entre les administracions i fent que hi hagi vigilància constant allà on encara no ha arribat per impedir que ho faci. El mes de febrer mateix es van trobar uns ous a Califòrnia, viatjant a l’interior d’un camió de llenya que venia de Nova Jersey.

La plaga modifica el sabor del vi

A diferència d’altres plagues de la vinya, aquest insecte s’alimenta de la saba que hi ha al seu interior i excretant uns residus enganxosos que cobreixen la planta, interrompent-ne la fotosíntesi i facilitant l’aparició de fongs. Tot i que no toca directament el raïm, ‘Wine Spectator’ cita un productor de vi que afirma que el producte elaborat amb fruits de ceps infectats fa una olor com de carbassa.

Una mosca llanterna tacada a Pensilvània, on va ser observada per primer cop als Estats Units | Chesapeake Bay Program (CC BY-NC 2.0)
Una mosca llanterna tacada a Pensilvània, on va ser observada per primer cop als Estats Units | Chesapeake Bay Program (CC BY-NC 2.0)

La mosca llanterna tacada, a més, no ataca només les vinyes sinó també altres arbres com ametllers, pomers, cirerers, avellanes, noguers i fins i tot pins. De moment, es calcula que ha causat més de 43 milions de dòlars en pèrdues a l’agricultura i a la indústria de la fusta del país. És per això que les autoritats han demanat a la població que vagi amb compte i avisi si en veu algun exemplar o bé ous, ja que els humans són els principals propagadors de l’espècie, que pon els ous en superfícies planes de cotxes, camions, trens i fins i tot motos i tallagespes. En cas de veure’n una, el missatge és contundent: matar-la. Si no es pot, es demana que es fotografiin i s’informi el departament d’agricultura de l’estat.

Un benefici inesperat

Curiosament, l’article afirma que la invasió d’aquests insectes ha tingut un efecte curiós i positiu en un sector. A finals de 2019 Don Shump, propietari d’una companyia que produeix mel i que fa més de 10 anys que s’hi dedica, va detectar que una de les àrees de processament feia una olor molt especial, com de cansalada amb auró, i que la mel d’aquell lloc tenia un sabor fumat sorprenent. Després d’investigar, Shump i els seus socis es van adonar que la mel que havien collit era d’abelles que s’havien alimentat dels residus de les mosques llanterna tacades. Comercialitzades amb el nom de Doom Bloom, sembla que estan rebent molt bones crítiques.

Més notícies

Els rics marquen les tendències de consum de vi als Estats Units

La consultoria 'Wine Intelligence' detecta una tendència a la baixa i una concentració en el sector de gamma més alta
:  - Mobile
Dona amb copa de cava

Els dos vins catalans que triomfen als Estats Units

'The Washington Post' recomana un blanc de la Terra Alta i un cava del Penedès
:  - Mobile
Un prestatge de supermercat ple d'alcopops | Arxiu

La beguda que desafia el vi als Estats Units

El consum d'alcohol al país va pujar un 2% el 2020, amb la tria de begudes suaus i de poca graduació com a responsables
:  - Mobile

La plaga de l’eruga farà reduir la producció del suro català un 25%

Al 2018, l’espècie va atacar molts boscos catalans, les afectacions més importants es van registrar a la comarca de la Selva on pràcticament 1.000 hectàrees van quedar exfoliades al 100%
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa